Takiego dżemu nie ma w sprzedaży, a jest pyszny. Co roku robię kilka słoiczków, bo rodzina go uwielbia

Takiego dżemu nie ma w sprzedaży, a jest pyszny. Co roku robię kilka słoiczków, bo rodzina go uwielbia

Dodano: 
Dżem gruszkowy
Dżem gruszkowy Źródło: Shutterstock / New Africa
Na sklepowych półkach pełno jest dżemów truskawkowych, wiśniowych i brzoskwiniowych. Nigdy jednak nie spotkałam gruszkowego. A gdy pierwszy raz przygotowałam go własnoręcznie, domownikom bardzo posmakował.

Wrzesień to doskonały czas na przygotowanie przetworów z jesiennych owoców. Większość osób sięga po śliwki i jabłka, ja odkryłam zaś kilka lat temu gruszki. I to właśnie z nich robię oryginalny, pyszny dżem. Smakuje inaczej niż wszystkie i świetnie pasuje nawet do wytrawnych potraw.

Jakie gruszki przeznaczyć na dżem?

Na dżem najlepsze są dojrzałe, aromatyczne gruszki. Powinny być jędrne, zdrowe, bez śladów zepsucia, zgnilizny i obić. Można sięgnąć po odmiany np.: Lukasówka, Klapsa, Konferencja, Bonkreta Wiliamsa. Dobrym pomysłem jest też łączenie gruszek różnych odmian. Wtedy dżem będzie miał ciekawszy smak.

Jak zrobić dżem gruszkowy?

Ten smaczny dżem gruszkowy robię z trzech składników. Są nimi: gruszki, cukier i sok z cytryny. Nie dodaję żadnego zagęszczacza, bo nie jest potrzebny. Owoce tylko myję, obieram, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na małe kawałki.

Wsypuję je do garnka, mieszam z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiam, by puściły sok. Potem gotuję je na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Można ją zblendować, ale ja nigdy tego nie robię, bo lubię czuć w dżemie kawałki owoców. Po nałożeniu dżemu do słoików tylko je szczelnie zamykam i ustawiam na pokrywkach.

Przepis: Dżem gruszkowy

Aromatyczny, prosty dżem z gruszek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych gruszek
  • 300–400 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie dżemuGruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i odstaw na 30 minut, aż puszczą sok. Potem gotuj je na małym ogniu ok. 40–50 minut, często mieszając. W tym czasie powinien odparować nadmiar soku i dżem powinien zrobić się gęsty.
  2. Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij wyparzone słoiczki. Dokładnie je zamknij, ustaw na pokrywkach na ręczniku. Możesz też pasteryzować 10 minut. Słoiki pozostaw do wystygnięcia. Potem trzymaj je w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wskazówka: Do dżemu gruszkowego pod koniec gotowania możecie dodać trochę cynamonu czy imbiru. Zyska ciekawy smak i aromat.

Do czego podać dżem gruszkowy?

Dżem gruszkowy stanowi doskonały dodatek do naleśników, gofrów i racuchów. Można nim też nadziewać kruche rogaliki, drożdżowe bułeczki czy francuskie rożki. Świetnie sprawdzi się też, jako dodatek do pieczywa, np. posmarowanego twarożkiem kanapkowym. Dżem ten doskonale też pasuje do serów, np. pleśniowego, a nawet do kanapki z wędliną. Nie jest zbyt słodki i ma jedyną w swoim rodzaju konsystencję.

Czytaj też:
Z trzech składników robię morele do słoika. Banalnie prosty przepis mojej babci jest hitem od lat
Czytaj też:
Jabłka do słoików według przepisu z kartki z kalendarza. Prostszego sposobu nie znajdziesz