Babcia robiła ten dżem co lato z owoców rosnących na działce. Jeden trik sprawiał, że był wyśmienity

Babcia robiła ten dżem co lato z owoców rosnących na działce. Jeden trik sprawiał, że był wyśmienity

Dodano: 
Dżem z aronii
Dżem z aronii Źródło: Shutterstock / Lyudmila Mikhailovskaya
Dżem z aronii mojej babci nie miał sobie równych. Co lato pomagałam go przyrządzać i dzięki temu wiem, jak osiągnąć najlepszy smak.

Dżem z aronii jest znakomity, a jego zrobienie to kwestia czasu. Zamknięcie tego nieco cierpkiego i lekko kwaskowego owocu w słoikach to doskonały sposób na to, by cieszyć się latem znacznie dłużej. Warto się na to skusić, bo aronia ma wiele cennych właściwości.

Jakie zalety ma dżem z aronii?

Aronia jest źródłem wielu witamin m.in. budującej odporność witaminy C i wspomagającej dobre widzenie witaminy A. Znajdziesz w niej też pierwiastki takie jak potas, magnez, czy żelazo. Sięgając po dżem z tego cierpkiego owocu, zapewnisz sobie więc sporo korzyści. Jeśli masz możliwość przygotować go w domu, nie wahaj się. Będziesz mieć pewność, że ma tylko to, co naprawdę niezbędne, a ilość dodanego cukru odpowiada twoim upodobaniom.

Jak zrobić dżem z aronii?

Pyszny aroniowy dżem nie wymaga wiele pracy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w te cenne owoce, oczyścisz je i pogotujesz z dodatkiem cukru, aż uzyskasz aromatyczny mus. Potem już trzeba będzie go tylko zamknąć w czystych słoikach. Możesz go też zapasteryzować, piekąc gotowe weki w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez kwadrans. Wtedy ryzyko, że przetwór spleśnieje, znacznie spadnie.

Wskazówka: Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje przetwory nie będą miały nieprzyjemnej goryczy, owoce aronii zamroź nim przystąpisz do robienia dżemu. Niska temperatura pozbawia owoce tego posmaku. Moja babcia, zawsze tak robiła i wtedy dziwiłam się jej poczynaniom. Wystarczyło jednak, że raz próbowałam sprawę przyspieszyć, bym przekonała się, że nie warto.

Przepis: Dżem z aronii

Pyszny i prosty domowy dżem z kwaskowego owocu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg aronii
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówAronię starannie opłucz. Z owoców usuń szypułki. Włóż je do strunowych woreczków i umieść w zamrażalniku na 12 godzin. Po tym czasie przenieś aronię do dużego garnka.
  2. Gotowanie dżemu z aroniiAronię zasyp cukrem, podgrzewaj aż zawrze. Zmniejsz ogień do minimum i przyrządzaj do momentu, gdy owoce zaczną być szkliste. Przenieś do czystych słoików i zakręć naczynia. Wystudź.

Jak podawać dżem z aronii?

Domowy przetwór jest dość uniwersalnym produktem. Pasuje zarówno do deserów takich jak choćby naleśniki, słodkie placki czy ciasta, jak i do mięs oraz wędlin. Osobiście uwielbiam dodawać go do czarnej herbaty. Filiżanka naparu z tym dodatkiem towarzyszy mi w chłodniejszych dniach. Z tego powodu co roku podejmuję się przygotowania dżemu aroniowego.

Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała, jak szybko zrobić pyszny letni dżem. Jej patent to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Co roku robię kilka słoiczków tego dżemu. Jest doskonały do ciast i deserów, a przepis jest prosty