Dlaczego by nie zrobić domowego ketchupu? Fabryczne sosy są tak kwaśne i przeładowane cukrem, że szybko można mieć ich dosyć. Dlatego co roku sięgam po tę starą recepturę. Znalazłam ją wśród przepisów na potrawy z działki i pilnuję, żeby się nie zgubiła.
Jak zrobić domowy ketchup do słoików?
Najlepszy ketchup przygotowuję z domowego przecieru pomidorowego, ale można też użyć gotowego. W jego składzie uwzględniam paprykę i aromatyczne dodatki. Zmiksowany sos nakładam do czystych słoiczków o pojemności ok. 100 ml i pasteryzuję w garnku z wodą. Od czasu zagotowania trzymam całość na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut. Następnie wyciągam słoiki szczypcami, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.
Przepis: Domowy ketchup
Pyszny kremowy sos z pomidorów z papryką i aromatycznymi dodatkami jest idealny do kanapek i dań na ciepło
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 0,75 l domowego przecieru pomidorowego
- 0,75 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg cebuli
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 goździki
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki octu z białego wina
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Zagęszczanie przecieruWlej przecier do garnka i gotuj na małym ogniu, aż odparuje i straci 1/3 swojej objętości.
- Smażenie warzywPokrój paprykę na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, osól i duś kilka minut na oliwie. Następnie dodaj paprykę i po kilku minutach wlej ok. 1/2 szklanki wrzątku. Dorzuć goździki i listek laurowy, po czym ogrzewaj, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodając wody.
- Blendowanie sosuWyrzuć przyprawy z duszonych warzyw i połącz je z zagęszczonym przecierem. Dodaj cukier i ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym zblenduj sos.
Jak zrobić domowy przecier pomidorowy?
Jest wiele przepisów, ale ja robię go z warzyw pieczonych. Na 0,75 l przecieru biorę około 1,5 kg świeżych pomidorów. Wrzucam je do dużego żaroodpornego naczynia lub dwóch, wlewam oliwę i smaruje nią dno oraz skórki. Piekę w 180 stopniach przez 35-45 minut, aż pomidory będą miękkie. Następnie przecieram je przez metalowe sitko, by pozostały na nim suche skórki, rdzenie i pestki. Gdy nie mam czasu na ten ostatni krok, pomidory pakuję wprost z piekarnika do wyparzonych słoików i zamykam. Wtedy przecier mogę zrobić w momencie, gdy będzie potrzebny.
Jakie przyprawy dodać do ketchupu?
Sos można doprawić do smaku octem jabłkowym albo spirytusowym zamiast tym winnym, dawkując go zależnie od stężenia. Natomiast biały cukier warto zastąpić brązowym. Poza tymi użytymi w przepisie, do ketchupu dodaje się także inne przyprawy, takie jak:
- papryczki chili,
- słodka papryka mielona,
- papryka wędzona,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- świeży lub suszony imbir,
- anyż gwiaździsty,
- roztarta gorczyca albo ostra musztarda,
- suszony majeranek,
- świeży lub suszony tymianek,
- suszona szałwia.
Czytaj też:
Duszę pomidory z sezonowym owocem i zamykam w słoiku. Ten sos to prawdziwy hit w moim domuCzytaj też:
Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepis