Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepis

Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepis

Dodano: 
Keczup z cukinii
Keczup z cukinii Źródło: Shutterstock / Potanna
Keczup z cukinii robię co roku obowiązkowo. Czasem zmieniam jedynie zestaw przypraw, jakie do niego dodaję.

Domowy keczup z cukinii ma prosty skład, jest dobry i tani. Tak można w skrócie to podsumować. Ja zwykle dostaję cukinie od mojego sąsiada działkowca, ale w sezonie kupisz je na lokalnych bazarkach za grosze. Z trzech kilogramów cukinii wyjdzie ci ok. 10-18 słoiczków (w zależności od wielkości i gęstości keczupu).

Jak zrobić keczup z cukinii?

Kiedy robiłam keczup z cukinii pierwszy raz, zastanawiałam się, dlaczego dodaje się do niego gotowy koncentrat pomidorowy. Odpowiedź jest prosta: możesz zrobić samodzielnie koncentrat, jednak zajmie to bardzo dużo czasu. Do keczupu warto wybrać koncentrat dobrej jakości.

Podaję przepis z podstawowymi przyprawami, ale niżej daję wskazówki, jak można go modyfikować. Bo tak naprawdę od ciebie zależy, jaki smak będzie miał twój keczup z cukinii, czy będzie łagodny, ostry, czy może zyska lekko korzenny aromat.

Przepis: Keczup z cukinii

Ten domowy keczup zrobić też do słoików.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 3 kg cukinii
  • 4 cebule
  • 2 jabłka
  • 750 g koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię zetrzyj na tarce i zasyp solą (ok. 3 płaskie łyżeczki), odstaw na ok. godzinę, aż puści sok. Cebulę posiekaj, jabłka pokrój w kostkę.
  2. Robienie keczupuNa dno garnka wlej oliwę, dodaj cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż, cebula się zeszkli, dodaj jabłka i smaż jeszcze chwilę. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj cukinię i duś, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i resztę przypraw. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, zblenduj i gorący przekładaj do słoików.

Gorący keczup wystarczy przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. Nakrętki powinny się zassać, jeśli się tak nie stanie, zapasteryzuj słoiki przez ok. 20 minut, gotując je w wodzie lub trzymając w piekarniku.

Jak doprawić keczup z cukinii?

Uwielbiam keczup z cukinii za możliwości, jakie daje. Często rozdzielam sos na dwa garnki i każdą partię doprawiam nieco inaczej. Bardzo lubię dodać do keczupu nieco cynamonu. Jeśli lubisz korzenne smaki, dodaj też na pierwszym etapie 2-3 goździki do smażenia cebuli (i wyjmij je potem razem z liściem laurowym i zielem angielskim). Do keczupu możesz też dodać świeży imbir (zetrzyj i wrzuć na patelnię razem z cebulą) albo posiekaną ostrą papryczkę, jeżeli lubisz bardziej pikantne sosy.

Do keczupu możesz także dodać więcej ziół: oprócz oregano, mogą to być np. bazylia i tymianek.

Ważne: nim przełożysz sos do słoików, spróbuj, czy jego smak ci odpowiada i w razie potrzeby dopraw jeszcze.

Czytaj też:
Podsmażam cukinię i w kilka chwil robię najlepszą zupę krem. Pomysł na pyszny i tani obiad
Czytaj też:
Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach