Zbieram soczyste kulki i robię pyszny syrop na infekcje. Lepszy niż ten z czarnego bzu

Zbieram soczyste kulki i robię pyszny syrop na infekcje. Lepszy niż ten z czarnego bzu

Dodano: 
Czeremcha
Czeremcha Źródło: Shutterstock / aga7ta
Nie jest tak znana jak czarny bez, a równie cenna i smaczna. Każdej jesieni zbieram cały kosz owoców czeremchy i przerabiam na zdrowy syrop.

Czeremchę odkryłam stosunkowo niedawno i z miejsca się w niej zakochałam. Teraz nie ma jesieni, żebym nie sięgała po te owoce. Przyznam, że wolę je od czarnego bzu, a syrop z czeremchy obowiązkowo musi się znaleźć w domowej spiżarni. Sięgam po niego szczególnie często w sezonie infekcji.

Dlaczego warto zrywać czeremchę?

Czeremcha jest w Polsce pospolitą rośliną. Wiosną zachwyca białymi kwiatami o ładnym zapachu, a późnym latem i jesienią ciemnymi, soczystymi owocami. Wrzesień to idealna pora na ich zbiór.

Warto wiedzieć, że Polsce występują dwa gatunki czeremchy: zwyczajna i amerykańska. Obie można wykorzystywać do zrobienia przetworów. Czeremcha jest także regionalnie nazywana smrodynią albo kocierpką. Owoce czeremchy zwierają pestki.

Czeremcha to w medycynie naturalnej niezwykle cenny owoc, który może być wsparciem przy leczeniu infekcji. Owoce są bogate antyoksydanty, flawonoidy, witaminę C, potas, wapń, fosfor, rutynę, ale też błonnik. Czeremcha ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wzmacniające układ odpornościowy. Działa też mocno moczopędne i może pomóc przy kamicy nerkowej i stanach zapalnych układu moczowego. Ma również działanie lekko uspokajające.

Jak zrobić dobry syrop z czeremchy?

Ja syrop z czeremchy robię, używając sokownika. Sokownik można w sezonie na przetwory kupić niemal w każdym markecie (wykorzystasz go również do robienia innych syropów i soków). Przyjmuję tu proporcje: pół kilo cukru na kilogram owoców. Wykorzystuję same owoce – bez gałązek. Gorący syrop z sokownika od razu przelewam w czyste słoiczki i zakręcam.

Syrop z owoców czeremchy można zrobić także bez używania sokownika. Wówczas zalej owoce wodą, zagotuj i zostaw do ostudzenia. Po tym czasie zlej sok i dobrze odciśnij owoce. Do płynu dodaj cukier: można przyjąć ok. 750 g na litr płynu. Zagotuj i gorący syrop przelewaj do wyparzonych i czystych słoików lub butelek.

Zarówno syrop z sokownika jak i ten robiony drugą metodą można krótko pasteryzować.

Do czego wykorzystywać syrop z czeremchy?

Syrop z czeremchy świetnie nadaje się do słodzenia herbaty: szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Można go też pić rozcieńczonego z wodą lub dodawać do koktajli i deserów. Ma smak bardzo podobny do syropu z czarnego bzu, lekko cierpki i przyjemnie słodki. Ma też piękny, ciemny kolor.

Czytaj też:
Kroję jabłka i wrzucam na patelnię. Ten obłędny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj też:
Ekspresowe ciasto jogurtowe z działkowymi winogronami. Nie potrzeba ani wagi, ani miksera