Kroję jabłka i wrzucam na patelnię. Ten obłędny deser zrobisz w 15 minut

Kroję jabłka i wrzucam na patelnię. Ten obłędny deser zrobisz w 15 minut

Dodano: 
Jabłka z miodem i cynamonem
Jabłka z miodem i cynamonem Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Ten prosty deser z jabłek to mistrzostwo świata: robi się szybko, a smakuje obłędnie. Można go zajadać solo, a można podać z lodami.

Sezon na jabłka w pełni, a ja uwielbiam je pod każdą postacią. Kiedy mam ochotę na szybką przekąskę na słodko lub genialny dodatek do lodów, smażę jabłka z miodem i cynamonem. Aż trudno uwierzyć, że tak prosta rzecz, tak świetnie smakuje.

Jak zrobić smażone jabłka z miodem i cynamonem?

Smażone jabłka to deser, który przygotujesz w kwadrans na patelni. Wystarczy pokroić jabłka na ósemki lub ćwiartki, wrzucić na rozgrzane masło, a potem dodać miód z cynamonem. Miód i korzenna przyprawa mieszają się z masłem i pokrywają owoce apetyczną warstwą, która szybko się karmelizuje.

Do przygotowania deseru używaj miodów raczej łagodnych, kremowych lub płynnych. Świetnie sprawdzi się delikatny miód rzepakowy albo akacjowy, ale też bardziej wyraziste miody takie jak lipowy, wrzosowy czy wielokwiatowy. W tym przypadku niekoniecznie dobre będą ostre miody, czyli gryczany i leśny spadziowy. Ich intensywny smak zupełnie zdominowałby jabłka.

Wskazówka: jabłka wychodzą moim zdaniem najlepiej na maśle, które doskonale podkręca smak deseru, ale można je też smażyć na innych tłuszczach, np. oleju kokosowym czy winogronowym.

Przepis: Jabłka z miodem i cynamonem

Szybki deser z patelni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
167 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJabłka pokrój na ósemki (wydrąż gniazda nasienne). Wymieszaj miód z cynamonem.
  2. Smażenie jabłekNa patelni rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Smaż 2-3 minuty, dodaj miód z cynamonem i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż, aż jabłka zaczną się lekko karmelizować.

Jak podawać jabłka z miodem i cynamonem?

Jabłka z patelni to deser, który można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Moja ulubiona wersja to gorące jabłka serwowane z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Jabłka są też świetnym dodatkiem do naleśników, słodkich grzanek czy ryżu na słodko (podaj je z ryżem i śmietaną lub gęstym jogurtem).

Smażone jabłka są też pysznym dodatkiem do warstwowych deserów w szklankach. Wyłóż jabłka na pokruszone ciasteczka, a na wierzch połóż lody lub pokruszoną bezę. Inna opcja: ułóż warstwę biszkoptów, dodaj bitą śmietanę lub krem z mascarpone i na wierzch połóż smażone jabłka.

Czytaj też:
Kiedy widzę śliwki wiem, że muszę zrobić to soczyste ciasto. Spróbuj raz, a rodzina będzie chciała codziennie
Czytaj też:
Owoce zalewam lekką masą i wstawiam do piekarnika. To ciasto często robię po powrocie z pracy