Jeśli szukasz pomysłu na proste, sezonowe ciasto z owocami, to nasza propozycja jest dla ciebie: to ciasto jogurtowe z winogronami z działki. Aromatyczne, pyszne, puszyste i wilgotne.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z winogronami?
Do tego ciasta można wykorzystać dowolne winogrona działkowe. Można je wcześniej poprzekrawać na pół i usunąć pestki, można też wykorzystać odmiany bezpestkowe.
Zrobienie samego ciasta jest banalnie proste, bo to ciasto odmierzane kubeczkiem po jogurcie. Takie ciasta zawsze ładnie wyrastają dzięki obecności kwaśnego jogurtu, który połączeniu z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia powoduje powstawanie pęcherzyków gazu – to one nadają ciastu lekkości i puszystości.
Do przygotowania ciasta wykorzystaj zwykły jogurt naturalny, a wszystkie składniki (mąkę, cukier i olej) odmierz kubeczkiem po jogurcie. Najlepiej najpierw odmierzyć olej, a potem wytrzeć kubek i odmierzyć mąkę i cukier.
Na wierzch ciasta zrób najprostszą kruszonkę: jeśli chcesz, można ją dodatkowo aromatyzować, dodając pół łyżeczki cynamonu. Przyprawa nada deserowi korzennego aromatu w jesiennym klimacie.
Od ciebie zależy, jaką formę ma mieć ciasto. Jeśli chcesz, aby było wysokie, weź mniejszą tortownicę. Jeśli lubisz typowe placki z owocami, weź większą prostokątną formę.
Przepis: Ciasto jogurtowe z winogronami
Pomysł na proste ciasto z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 237 w każdej porcji
Składniki
- 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek oleju
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 300 g winogron
na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Sposób przygotowania
- Robienie kruszonkiWymieszaj w palcach składniki na kruszonką i włóż do lodówki lub zamrażarki.
- Robienie ciastaWymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pozostałe składniki – jogurt, olej, jajka, cukier i skórkę z cytryny – wymieszaj widelcem w drugiej misce. Połącz składniki mokre i suche. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem, posyp owocami i kruszonką.
- PieczeniePiecz ciasto ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem na bazie soku z cytryny i cukru pudru.
Inne pomysły na ciasto jogurtowe z owocami
Przepis na samo ciasto jogurtowe odmierzane kubeczkiem warto zapisać: może być bazą do deserów z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się np. gruszki, śliwki, jabłka, maliny czy borówki. Takie ciasto można również zrobić z samą kruszonką. Świetnie smakuje także z kawałkami (pastylkami) czekolady.
Czytaj też:
Moja żona tym przepisem na szarlotkę zmiotła wszystko ze stołu. Ciasto tak dobre, że musisz go spróbowaćCzytaj też:
Ciasto czekoladowe i orzeźwiające owoce to duet idealny. Prosty przepis na efektowny deser