W czasach, gdy w sklepach można kupić różne dżemy i napoje, trochę mniej chce nam się robić przetwory. Zwłaszcza że ceny owoców są naprawdę wysokie. Jednak nie wyobrażam sobie, by nie przygotować na zimę, choć kilka słoików tego doskonałego kompotu. Robię go szybko z najtańszych mimo wszystko owoców, a doskonale orzeźwia i smakuje. Takiego kompotu nie kupię nigdzie.
Jak przygotować porzeczki na kompot?
Mój ulubiony kompot to ten z porzeczek. Zwykle są to porzeczki czerwone, choć czasami dodaję też do niego trochę porzeczek czarnych dla aromatu i koloru. Można też oczywiście dodać porzeczki białe. Na przetwory najlepiej wybrać dobrze dojrzałe, ale wciąż jędrne owoce. Takie nie będą się rozpadać w czasie czyszczenia, a potem pasteryzacji.
Porzeczki przeznaczone na przetwory należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Najlepiej zmienić ją 3-4 razy. Po odsączeniu należy oddzielić zielone gałązki. Niektórzy próbują też usuwać szypułki, ale nie polecam, bo to bardzo pracochłonne i zbyteczne.
Jak zrobić kompot z porzeczek?
Kompot z porzeczek robi się bardzo prosto, zwłaszcza gdy ma się już oczyszczone owoce. Wystarczy tylko napełnić nimi słoiki, tak by zostało ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry. Potem owoce zasypujemy cukrem. Ja sypię go, ile się da, bo te owoce są na tyle kwaśne, że kompot nigdy nie jest przesłodzony. Potem do każdego słoika wlewam trochę przegotowanej wody i w razie potrzeby uzupełniam jeszcze cukier. Teraz słoiki wystarczy szczelnie zamknąć i zapasteryzować.
Przepis: Porzeczkowy kompot na zimę
Orzeźwiający, aromatyczny kompot z czerwonych i czarnych porzeczek
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg porzeczek (mogą być same czerwone lub mieszanka różnych)
- ok. 300 g cukru
- ok. 1,5 szklanki przegotowanej wody
Sposób przygotowania
- Czynności wstępne3-4 słoiki o pojemności 400-500 ml dokładnie umyj, wypłucz i wyparz lub wypraż w piekarniku, ostudź. Porzeczki dokładnie opłucz, odsącz, oczyść z zielonych gałązek i ewentualnie listków.
- Napełnianie słoikówDo każdego słoika wsyp porzeczki, tak by od góry pozostało 2-3 cm wolnej przestrzeni. Uzupełnij ją cukrem, a potem wlej mniej więcej do 1/2-2/3 przegotowanej wody. Krawędzie słoików oczyść, nałóż pokrywki, zakręć.
- PasteryzowanieNa dno średniej wielkości słoika włóż 3-4 warstwy ręcznika papierowego. Ustaw w nim słoiki. Wlej do garnka tyle zimnej wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż woda zawrze. Od tego momentu pasteryzuj kompoty ok. 25 minut, gotując całość na wolnym ogniu.
Wskazówka: By wyprażyć słoiki w piekarniku, należy je ustawić bez pokrywek na blasze z piekarnika. Po wstawieniu do piekarnika trzeba nastawić temperaturę na 150 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzyma się w niej słoiki 15 minut. Po tym czasie piekarnik warto uchylić, a gdy temperatura spadnie do ok. 80 stopni Celsjusza, należy dołożyć pokrywki i całość pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Jak podać kompot z porzeczek?
Kompot z porzeczek to doskonały, orzeźwiający napój. Nim jednak go podam, zagotowuję wodę i wlewam do niej kompot ze słoika. Można w tym momencie dodać też inne, sezonowe owoce, np. kawałki świeżego jabłka czy gałązkę mięty. Całość gotuję kilka minut i dosładzam do smaku. Wystudzony kompot przecedzam i rozlewam do szklanek.
Czytaj też:
Najlepszy dżem morelowy robię bez środków żelujących. Od lat wykorzystuję ten przepisCzytaj też:
To najlepszy przepis na dżem z czarnej porzeczki. Bez żadnych środków żelujących