Najlepszy dżem morelowy robię bez środków żelujących. Od lat wykorzystuję ten przepis

Najlepszy dżem morelowy robię bez środków żelujących. Od lat wykorzystuję ten przepis

Dodano: 
Robienie dżemu z moreli
Robienie dżemu z moreli Źródło: Shutterstock / InessaNik
Dżem morelowy to coś, co obowiązkowo musi co roku znaleźć się w mojej spiżarni. Jest rewelacyjnym dodatkiem do ciast, kanapek i innych dań. To dżem bez żelfiksu i innych środków żelujących.

Morele to jedne z najlepszych owoców na domowy dżem. Uwielbiam patrzeć, jak połówki owoców rozpadają się i po niecałych dwóch godzinach mam przysmak, który mogę na gorąco zamykać w słoikach. Dżem morelowy pachnie latem i jest znakomitym dodatkiem do deserów. Uwielbiam przekładać nim torty, dodawać do drożdżówek, ciasteczek czy zawijać razem ze słodkim serkiem w naleśniki. Dżem z moreli doskonale smakuje na grzankach, także ze słonymi dodatkami (spróbujcie grzanki z serkiem typu philadelphia i właśnie dżemem morelowym). Przepis na dżem jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić domowy dżem morelowy?

To dżem bez żelfiksu i innych środków żelujących. Same morele zawierają sporo pektyn, a dodatek cukru i soku z cytryny sprawia, że dżem ma wyważony smak i długo zachowuje trwałość.

Podaję przepis na kilogram moreli, wówczas łatwo przeliczyć sobie proporcje na większe ilości owoców, co bardzo polecam, bo to jeden z najlepszych domowych dżemów. Morele pięknie się rozpadają podczas długiego gotowania. U mnie trwa to zwykle 1-2 godziny. Wiele zależy od owoców i ich soczystości. Gotowy dżem można dodatkowo zmiksować, jeśli zależy ci na idealnie gładkiej teksturze.

Przepis: Dżem morelowy

Domowy dżem bez środków żelujących.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
238 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg moreli
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie moreliMorele pokrój na połówki i wypestkuj. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny.
  2. Gotowanie dżemuGotuj morele na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Mieszaj od czasu do czasu, kiedy zaczną się rozpadać, gotuj aż do uzyskania pożądanej gęstości. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków, zakręcaj i ustawiaj do góry dnem aż do ostygnięcia.

Inne pomysły na dżem z moreli

Bazowy przepis na dżem moreli jest bardzo wdzięczną podstawą do kulinarnych eksperymentów. Do dżemu można dodać różne składniki, które podkręcą smak owoców. Do moreli można dodać np. kwiaty lawendy, skórkę otartą z cytryny lub limonki, imbir, gwiazdki anyżu, cynamon czy wanilię.

Do moreli można dorzucić również inne owoce. Świetnie sprawdzą się np. jabłka, śliwki, dynia, pomarańcze, ale też czerwone porzeczki oraz agrest. Do dżemu z moreli można dodać także przetarte marchewki.

Czytaj też:
Ten tradycyjny dżem wiśniowy nie ma sobie równych. Robię go bez żelfiksu z prostych składników
Czytaj też:
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Obłędnie puszyste i mięciutkie