Nie przepłacam, tylko robię domowym sposobem. Prosty sposób na wędlinę dojrzewającą

Nie przepłacam, tylko robię domowym sposobem. Prosty sposób na wędlinę dojrzewającą

Dodano: 
Polędwica dojrzewająca
Polędwica dojrzewająca Źródło: Shutterstock / Konmac
Moja rodzina polubiła wędliny dojrzewające. Jednak w sklepach kosztują one krocie. Dlatego zaczęłam je robić sama. Może nie jest to włoskie prosciutto, ale ta polędwiczka smakuje naprawdę dobrze. Nie ma przy niej pracy, a goście się zajadają.

Tę wędlinę dojrzewającą robię na święta już od kilku lat. Jest idealna na półmisek wędlin, a w porównaniu z kupną kosztuje grosze. Za jej przygotowanie zabieram się 6-7 dni wcześniej. Tyle bowiem czasu potrzeba, by polędwiczka była gotowa do jedzenia. Jakby jednak zliczyć mój czas włożony w jej przygotowanie, to wyjdzie może ok. 15 minut. Polecam, bo naprawdę warto.

Jakie mięso można przerobić na wędlinę dojrzewającą?

Na wędlinę dojrzewającą należy wybrać jak najświeższe mięso. Dobrze nadaje się tu wieprzowina, np. polędwiczka, schab, chuda karkówka. Można też sięgnąć po polędwicę wołową lub rostbef. Ja zwykle wybieram węższe kawałki, bo szybciej przenikają je przyprawy i szybciej się osuszają w czasie dojrzewania.

Jak przygotować polędwiczkę dojrzewającą?

Przygotowanie polędwiczki dojrzewającej domowym sposobem jest bardzo proste. Mięso wystarczy tylko opłukać, osuszyć, a potem przez kolejne trzy dni trzymać w innej otoczce. Po tym czasie mięso przekłada się do siatki wędliniarskiej, wiesza w przewiewnym miejscu i czeka 4-6 dni. Po tym czasie wędlinę trzeba przełożyć do lodówki, dobrze schłodzić i serwować na kanapkach lub półmisku wędlin. Jak widać wysiłek żaden, a smak doskonały.

Przepis: Polędwiczka dojrzewająca

Domowa wędlina dojrzewająca, która robi się sama

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
15 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500-600 g
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • ok. 1/4 szklanki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępnePolędwiczkę opłucz, osusz, oczyść z błon. Obtocz dokładnie w cukrze. Umieść w ceramicznym lub szklanym naczyniu, przykryj, wstaw do lodówki na dobę. Mniej więcej po 12 godzinach polędwiczkę obróć. Po tym czasie mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, obtocz w soli. Włóż ponownie do pojemnika i do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu mięso obróć. Po tym czasie mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Doprawianie i dojrzewanie mięsaZ pozostałych przypraw przygotuj mieszankę. Obtocz w niej polędwiczkę, ponownie wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie przełóż mięso do siatki wędliniarskiej i zawieś w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. Pozostaw tam na 4-6 dni. Potem wyjmij mięso z siatki i trzymaj w lodówce.

Polędwiczka dojrzewająca – wskazówki

Polędwiczka dojrzewająca najlepiej smakuje, gdy jest pokrojona w cieniutkie plasterki. Jest na tyle zwarta, że łatwo ją tak pokroić i to bez specjalnej krajalnicy. Co jeszcze o niej warto wiedzieć?

  • Smak tej wędliny w dużej mierze zależy od użytych na końcu przypraw. Mieszankę skomponujcie z ulubionych składników. Mogą to być np. czosnek granulowany, czosnek świeży, majeranek, papryka słodka lub ostra, zioła prowansalskie czy suszone pomidory.
  • Jeśli nie macie siatki wędliniarskiej, możecie wykorzystać do suszenia nową pończochę czy podkolanówkę.

Czytaj też:
Najbardziej soczysty schab na świąteczny stół. Ciocia miała jeden sekret
Czytaj też:
Roluję delikatne mięso z farszem i obkładam plasterkami. Nie ma siły, by pieczeń wyszła sucha