Większość osób na Święta piecze schab lub szynkę. Ja wolę jednak delikatniejsze mięso, które przy okazji jest też bardzo zdrowe. Choć nie zawiera dużo tłuszczu, to wiem, jak je przyrządzić, by w czasie pieczenia nie wyschło i zachowało apetyczną soczystość. Wy też możecie podać je na swój świąteczny stół.
Jak przygotować mięso na roladę?
Tę apetyczną, soczystą roladę robię z delikatnego, zdrowego mięsa. Jest nim filet z piersi indyka. Mięso to nie zawiera dużo tłuszczu, więc jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Istnieje jednak ryzyko, że zbytnio wyschnie w czasie pieczenia. Dlatego trzeba je przyrządzić w odpowiedni sposób. Z fileta indyczego piekę więc roladę. Jest elegancka, a nadzienie zwiększa soczystość mięsa od środka.
By przygotować taką pieczeń, najpierw filet rozkrawam na płat o grubości ok. 2-3 cm. Potem mięso delikatnie rozbijam tłuczkiem i oprószam przyprawami. Pierwszy zabieg kruszy włókna i wyrównuje grubość płata, drugi dodaje mięsu smaku. Jako przyprawy doskonale sprawdzają się tu sól, pieprz, czosnek i zioła. Indyk leży w nich co najmniej 2 godziny.
Jak zrobić soczystą, zdrową roladę z indyka?
Gdy mam już rozkrojone na płat, przyprawione mięso, dalsze moje działania są szybkie i proste. Do rolady przygotowuję farsz składający się z twarożku, startego żółtego sera i ziół. Smaruję nim mięso i zwijam w roladę. Teraz obkładam ją aromatycznymi, cienkimi paskami wędzonego boczku. Całość obwiązuję sznurkiem, by mięso zachowało ładny kształt. Tak przygotowane wstawiam do gorącego piekarnika.
Przepis: Soczysta rolada indycza
Pieczeń z piersi indyka nadziewana serem i obkładana wędzonym boczkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża pierś z indyka (ok. 1300-1500 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek (najlepiej świeży)
- 150 g serka śmietankowego ziołowego (np. z czosnkiem, pietruszką, ziołami prowansalskimi)
- 100 g startego żółtego sera
- 150–200 g plastrów boczku
- sól i pieprz
- 1–2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilet opłucz, osusz, rozkrój na płat o grubości ok. 2-3 cm. Lekko rozbij go tłuczkiem. Mięso natrzyj 2 ząbkami przeciśniętego czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszu i nadziewanieW misce wymieszaj serek ziołowy, starty ser, przeciśnięty czosnek i świeże zioła. Farsz dopraw pieprzem. Rozsmaruj go na płacie mięsa, zwiń ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Owiń ją plastrami wędzonego boczku, a potem uformuj kuchennym sznurkiem.
- PieczenieMięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 15 minut w 210 st. C. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 st. C i piecz roladę jeszcze ok. 75 minut. W połowie pieczenia możesz polać mięso wytopionym tłuszczem.
Jak podać pieczoną roladę?
Pieczona rolada indycza to mięso, które elegancko wygląda i doskonale smakuje. Można je podać na ciepło, jako danie obiadowe. Wystarczy pokroić je w grubsze plastry i podać z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze będą też tu pasować gotowane warzywa albo sałata z dodatkami.
Pieczeń tę można też potraktować jako wędlinę na kanapki. Wcześniej należy ją tylko wystudzić, dobrze schłodzić, a potem kroić w cienkie plasterki. Świetnie będą wyglądać na świątecznym półmisku zimnych mięs i wędlin.
Czytaj też:
Jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Polacy rzadko po nie sięgająCzytaj też:
Pieczony schab mojej bratowej zawsze jest soczysty i rozpływa się w ustach. Już wiem, jak go robi
