Najbardziej soczysty schab na świąteczny stół. Ciocia miała jeden sekret

Najbardziej soczysty schab na świąteczny stół. Ciocia miała jeden sekret

Dodano: 
Pieczony schab
Pieczony schab Źródło: Shutterstock / joanna wnuk
Schab to mięso, które jako pieczeń często wychodzi zbyt suche. Ten u mojej cioci zawsze był soczysty i aromatyczny. Przepis jest prosty.

Schab to delikatne mięso wieprzowe bez widocznego tłuszczu. To sprawia, że niewłaściwe pieczenie może je wysuszyć na wiór. Moja ciocia zawsze piekła schab z suszonymi owocami, a dokładnie morelami, które nie tylko dodają smaku, ale też soczystości. Mięso wygląda efektownie i smakuje wybornie. Jest doskonałe na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie.

Jak zrobić pieczony schab z morelą?

To bardzo prosty przepis, bo cały sekret polega na tym, aby doprawić schab wcześniej (jeśli poleży w lodówce natarty przyprawami 5-6 godzin będzie lepszy), a potem nadziać go suszonymi morelami. Resztę robi piekarnik, jednak kontroluj pieczenie – w jego trakcie dobrze jest polać mięso sosem, który wytwarza się na dnie brytfanki lub spryskać wodą. To również sprawi, że będzie bardziej soczysty, a zarazem zyska ładną skórkę.

Przepis: Pieczony schab z morelą

Pomysł na soczystą pieczeń.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
546 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg schabu
  • 10 g suszonych moreli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie schabuSchab natrzyj oliwą i przyprawami: tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie weź długi nóż i zrób w mięsie dziurę na wylot. Upchnij w niej suszone morele (owoce powinny ułożyć się na całej długości mięsa)
  2. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni, a schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek przekrój na pół (całą główkę) i również włóż do naczynia (warto go lekko skropić oliwą). Piecz mięso ok. półtorej godziny. W trakcie pieczenia podlewaj sosem, który się wytworzy lub spryskuj wodą.

Po upieczeniu wystudź mięso i wstaw do lodówki (zawiń w folię). Schłodzony schab będzie się idealnie kroić i nie rozpadnie się przy tym.

Z czym podawać schab z morelą?

Schab z morelą to mięso, które można na świątecznym stole postawić niczym ekskluzywną wędlinę: pokrój go w plasterki i ułóż na półmisku. Ale taki schab może być też mięsem do świątecznego obiadu. Oto kilka propozycji, jakie dodatki pasują do tego mięsa:

  • delikatne puree ziemniaczane z masłem i nutą gałki muszkatołowej,
  • kluseczki śląskie z lekko zrumienioną bułką tartą,
  • kasza bulgur z natką pietruszki i skórką z cytryny,
  • ryż jaśminowy z dodatkiem prażonych migdałów, pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem,
  • ziemniaczki z koperkiem,
  • puree z batatów z odrobiną miodu,
  • pieczona marchew z tymiankiem i oliwą,
  • karmelizowane buraczki z octem balsamicznym,
  • surówka z białej kapusty i jabłka,
  • sałatka z rukoli, gruszki i orzechów włoskich,
  • duszona czerwona kapusta z winem i żurawiną,
  • kasza pęczak z pieczonymi warzywami.

Czytaj też:
Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkę
Czytaj też:
Ta karkówka wychodzi miękka jak masło. Jeden prosty patent sprawia, że piecze się praktycznie sama