Schab to delikatne mięso wieprzowe bez widocznego tłuszczu. To sprawia, że niewłaściwe pieczenie może je wysuszyć na wiór. Moja ciocia zawsze piekła schab z suszonymi owocami, a dokładnie morelami, które nie tylko dodają smaku, ale też soczystości. Mięso wygląda efektownie i smakuje wybornie. Jest doskonałe na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie.
Jak zrobić pieczony schab z morelą?
To bardzo prosty przepis, bo cały sekret polega na tym, aby doprawić schab wcześniej (jeśli poleży w lodówce natarty przyprawami 5-6 godzin będzie lepszy), a potem nadziać go suszonymi morelami. Resztę robi piekarnik, jednak kontroluj pieczenie – w jego trakcie dobrze jest polać mięso sosem, który wytwarza się na dnie brytfanki lub spryskać wodą. To również sprawi, że będzie bardziej soczysty, a zarazem zyska ładną skórkę.
Przepis: Pieczony schab z morelą
Pomysł na soczystą pieczeń.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 546 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg schabu
- 10 g suszonych moreli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie schabuSchab natrzyj oliwą i przyprawami: tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie weź długi nóż i zrób w mięsie dziurę na wylot. Upchnij w niej suszone morele (owoce powinny ułożyć się na całej długości mięsa)
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni, a schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek przekrój na pół (całą główkę) i również włóż do naczynia (warto go lekko skropić oliwą). Piecz mięso ok. półtorej godziny. W trakcie pieczenia podlewaj sosem, który się wytworzy lub spryskuj wodą.
Po upieczeniu wystudź mięso i wstaw do lodówki (zawiń w folię). Schłodzony schab będzie się idealnie kroić i nie rozpadnie się przy tym.
Z czym podawać schab z morelą?
Schab z morelą to mięso, które można na świątecznym stole postawić niczym ekskluzywną wędlinę: pokrój go w plasterki i ułóż na półmisku. Ale taki schab może być też mięsem do świątecznego obiadu. Oto kilka propozycji, jakie dodatki pasują do tego mięsa:
- delikatne puree ziemniaczane z masłem i nutą gałki muszkatołowej,
- kluseczki śląskie z lekko zrumienioną bułką tartą,
- kasza bulgur z natką pietruszki i skórką z cytryny,
- ryż jaśminowy z dodatkiem prażonych migdałów, pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem,
- ziemniaczki z koperkiem,
- puree z batatów z odrobiną miodu,
- pieczona marchew z tymiankiem i oliwą,
- karmelizowane buraczki z octem balsamicznym,
- surówka z białej kapusty i jabłka,
- sałatka z rukoli, gruszki i orzechów włoskich,
- duszona czerwona kapusta z winem i żurawiną,
- kasza pęczak z pieczonymi warzywami.
Czytaj też:
Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkęCzytaj też:
Ta karkówka wychodzi miękka jak masło. Jeden prosty patent sprawia, że piecze się praktycznie sama
