Tę sałatkę najpierw zjada się wzrokiem. Składa się bowiem z kilku dodatków, które przyciągają kolorem i kształtem. W parze z apetycznym wyglądem idzie też wysoka wartość odżywcza. Ta przekąska z jednej strony jest dość sycąca, ale z drugiej całkiem lekka.
Jak przygotować ser halloumi do sałatki?
Ser halloumi najsmaczniejszy jest, gdy jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. By osiągnąć taki efekt należy pokroić go w plastry o grubości ok. 1 cm i osuszyć. Potem można usmażyć go na patelni z nieprzywieralną powłoką luba na patelni grillowej, trzymają po 2-3 minuty z każdej strony. Dobrym pomysłem jest też upieczenie go na grillu.
Jak zrobić sałatkę z serem halloumi?
Podstawą tej sałatki jest mieszanka sałat i zielonych liści, np. botwinki, szpinaku. Do sałatki dodaję same przysmaki, a mianowicie: grillowaną cukinię, pomidory, awokado, czerwona cebula i świeży ogórek. Skrapiam je lekkim sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku. Zwieńczeniem pysznej przekąski jest smażony, chrupiący ser halloumi.
Przepis: Sałatka z serem halloumi
Pyszna, pożywna sałatka ze smażonym serem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 150 g mieszanki sałat
- 1 młoda cukinia
- 2 duże pomidory
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g sera halloumi
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj, pokrój w grubsze plasterki, zrumień je na patelni, wystudź. Sałatę opłucz, osusz, umieść w salaterce. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę. Ogórek umyj, pokrój w talarki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Awokado obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, miąższ pokrój w plasterki.
- Łączenie składnikówNa liście sałaty wyłóż przygotowane składniki. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
- Dodawanie seraSer halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią, a ser zmięknie w środku. Sałatkę rozłóż na talerze, na każdej porcji połóż 2 plastry dobrze ciepłego sera.
Jak podać sałatkę z serem halloumi?
Podając sałatkę z halloumi warto zadbać o to, by ser był jeszcze ciepły. Wtedy smakuje najlepiej i zjada się go z prawdziwą przyjemnością. By udało się osiągnąć ten cel, ser trzeba dołożyć na samym końcu i od razu podać sałatkę. Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie pieczywo czosnkowe, chrupiąca bagietka czy puszysta ciabatta.
Czytaj też:
Z bakłażana i 4 dodatków robię genialną sałatkę. Ta kolacja wygląda i smakuje, że palce lizaćCzytaj też:
Grilluję ten ser na każdej imprezie. Ten przysmak robi furorę, a przygotowanie trwa chwilę