Od tej cudownej sałatki trudno się oderwać. Odkryj prawdziwe bogactwo smaków i witamin

Od tej cudownej sałatki trudno się oderwać. Odkryj prawdziwe bogactwo smaków i witamin

Dodano: 
Sałatka z halloumi
Sałatka z halloumi Źródło: Shutterstock / irina2511
Takie sałatki jak ta, mogę jeść bez końca. Wolę ją od dań obiadowych i kanapek na kolację. Każdy kęs tej potrawy dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych i składników odżywczych. Ciekawe jest też połączenie różnych struktur i temperatur.

Tę sałatkę najpierw zjada się wzrokiem. Składa się bowiem z kilku dodatków, które przyciągają kolorem i kształtem. W parze z apetycznym wyglądem idzie też wysoka wartość odżywcza. Ta przekąska z jednej strony jest dość sycąca, ale z drugiej całkiem lekka.

Jak przygotować ser halloumi do sałatki?

Ser halloumi najsmaczniejszy jest, gdy jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. By osiągnąć taki efekt należy pokroić go w plastry o grubości ok. 1 cm i osuszyć. Potem można usmażyć go na patelni z nieprzywieralną powłoką luba na patelni grillowej, trzymają po 2-3 minuty z każdej strony. Dobrym pomysłem jest też upieczenie go na grillu.

Jak zrobić sałatkę z serem halloumi?

Podstawą tej sałatki jest mieszanka sałat i zielonych liści, np. botwinki, szpinaku. Do sałatki dodaję same przysmaki, a mianowicie: grillowaną cukinię, pomidory, awokado, czerwona cebula i świeży ogórek. Skrapiam je lekkim sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku. Zwieńczeniem pysznej przekąski jest smażony, chrupiący ser halloumi.

Przepis: Sałatka z serem halloumi

Pyszna, pożywna sałatka ze smażonym serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g mieszanki sałat
  • 1 młoda cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g sera halloumi
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię umyj, pokrój w grubsze plasterki, zrumień je na patelni, wystudź. Sałatę opłucz, osusz, umieść w salaterce. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę. Ogórek umyj, pokrój w talarki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Awokado obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, miąższ pokrój w plasterki.
  2. Łączenie składnikówNa liście sałaty wyłóż przygotowane składniki. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Dodawanie seraSer halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią, a ser zmięknie w środku. Sałatkę rozłóż na talerze, na każdej porcji połóż 2 plastry dobrze ciepłego sera.

Jak podać sałatkę z serem halloumi?

Podając sałatkę z halloumi warto zadbać o to, by ser był jeszcze ciepły. Wtedy smakuje najlepiej i zjada się go z prawdziwą przyjemnością. By udało się osiągnąć ten cel, ser trzeba dołożyć na samym końcu i od razu podać sałatkę. Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie pieczywo czosnkowe, chrupiąca bagietka czy puszysta ciabatta.

Czytaj też:
Z bakłażana i 4 dodatków robię genialną sałatkę. Ta kolacja wygląda i smakuje, że palce lizać
Czytaj też:
Grilluję ten ser na każdej imprezie. Ten przysmak robi furorę, a przygotowanie trwa chwilę