Brokułowo-serowa zapiekanka to świetny sposób na przekonanie do jedzenia warzyw nawet największego niejadka. Gęsty, kremowy sos serowy sprawia, że brokuły smakują jak nigdy dotąd. Przepis na brokułowo-serową zapiekankę zawiera tylko kilka składników, które przygotujesz do pieczenia w około 15 minut.
Jak zrobić brokułowo-serową zapiekankę?
Do zapiekanki wybieram niewielkie brokuły, które dzielę na różyczki, a następnie blanszuję i przekładam do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Zblanszowane brokuły zalewam sosem serowym i wstawiam do piekarnika. Po około 20 minutach brokułowo-serowa zapiekanka jest gotowa do jedzenia.
Robię sos serowy zgodnie z przepisem kuchni amerykańskiej (sos do mac and cheese). Jasną zasmażkę z masła i mąki pszennej zalewam mlekiem, a następnie dodaję starty na tarce ser i gotuję, aż składniki się połączą. Do sosu serowego możesz użyć każdego sera żółtego, który dobrze się topi, a także sera pleśniowego. Zazwyczaj łączę kilka rodzajów sera, co nie tylko pozwala wykorzystać resztki produktów z lodówki, ale także wpływa na smak sosu.
Wskazówka: brokułowo-serowa zapiekanka będzie miała nieco mniej kalorii, jeżeli zrezygnujesz z robienia zasmażki i rozpuścisz ser w półtłustym lub chudym mleku.
Przepis: Zapiekanka brokułowo-serowa
Zdrowy zielony brokuł i ser to połączenie idealne.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie brokuły
Na sos:
- 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 150 g startego sera cheddar
- 150 g startego sera gouda
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Blanszowanie brokułówW średnim garnku zagotuj około 2 litry wody. Brokuły podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć warzywa na wrzącą wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj 2-3 minuty. Zblanszowane brokuły wyjmij łyżką cedzakową, schłodź w misce z zimną wodą (do wody możesz dodać kostki lodu) i odcedź.
- Przygotowanie sosu serowegoNa dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę i smaż, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa, a następnie wlej cienkim strumieniem mleko i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż baza sosu zgęstnieje. Dodaj na patelnię starty ser i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie do pieczeniaUłóż odsączone z wody brokuły w naczyniu do zapiekania i zalej gorącym sosem. Wskazówka: wierzch potrawy możesz dodatkowo posypać startym na tarce serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz brokuły z sosem serowym przez 20 minut.
Brokułowo-serową zapiekankę podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem pieczywa, grzanek, gotowanych oraz pieczonych ziemniaków, a także mięs, ryb i sadzonych jajek.
Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzkiCzytaj też:
Mięso z warzywami pod serową pierzynką to genialne danie. Tani i pyszny obiad mam raz-dwa