Brokuły zapiekane z aksamitnym sosem smakują jak marzenie. Tej szybkiej zapiekance trudno się oprzeć

Brokuły zapiekane z aksamitnym sosem smakują jak marzenie. Tej szybkiej zapiekance trudno się oprzeć

Dodano: 
Zapiekanka brokułowo-serowa
Zapiekanka brokułowo-serowa Źródło: Shutterstock / from my point of view
Brokuły skąpane w sosie serowym to szybkie, proste i smaczne danie na obiad, przekąskę oraz dodatek np. do pieczonego kurczaka, którym zastąpisz tradycyjne jarzynki na ciepło.

Brokułowo-serowa zapiekanka to świetny sposób na przekonanie do jedzenia warzyw nawet największego niejadka. Gęsty, kremowy sos serowy sprawia, że brokuły smakują jak nigdy dotąd. Przepis na brokułowo-serową zapiekankę zawiera tylko kilka składników, które przygotujesz do pieczenia w około 15 minut.

Jak zrobić brokułowo-serową zapiekankę?

Do zapiekanki wybieram niewielkie brokuły, które dzielę na różyczki, a następnie blanszuję i przekładam do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Zblanszowane brokuły zalewam sosem serowym i wstawiam do piekarnika. Po około 20 minutach brokułowo-serowa zapiekanka jest gotowa do jedzenia.

Robię sos serowy zgodnie z przepisem kuchni amerykańskiej (sos do mac and cheese). Jasną zasmażkę z masła i mąki pszennej zalewam mlekiem, a następnie dodaję starty na tarce ser i gotuję, aż składniki się połączą. Do sosu serowego możesz użyć każdego sera żółtego, który dobrze się topi, a także sera pleśniowego. Zazwyczaj łączę kilka rodzajów sera, co nie tylko pozwala wykorzystać resztki produktów z lodówki, ale także wpływa na smak sosu.

Wskazówka: brokułowo-serowa zapiekanka będzie miała nieco mniej kalorii, jeżeli zrezygnujesz z robienia zasmażki i rozpuścisz ser w półtłustym lub chudym mleku.

Przepis: Zapiekanka brokułowo-serowa

Zdrowy zielony brokuł i ser to połączenie idealne.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie brokuły

Na sos:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 150 g startego sera cheddar
  • 150 g startego sera gouda
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Blanszowanie brokułówW średnim garnku zagotuj około 2 litry wody. Brokuły podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć warzywa na wrzącą wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj 2-3 minuty. Zblanszowane brokuły wyjmij łyżką cedzakową, schłodź w misce z zimną wodą (do wody możesz dodać kostki lodu) i odcedź.
  2. Przygotowanie sosu serowegoNa dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę i smaż, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa, a następnie wlej cienkim strumieniem mleko i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż baza sosu zgęstnieje. Dodaj na patelnię starty ser i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie do pieczeniaUłóż odsączone z wody brokuły w naczyniu do zapiekania i zalej gorącym sosem. Wskazówka: wierzch potrawy możesz dodatkowo posypać startym na tarce serem.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz brokuły z sosem serowym przez 20 minut.

Brokułowo-serową zapiekankę podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem pieczywa, grzanek, gotowanych oraz pieczonych ziemniaków, a także mięs, ryb i sadzonych jajek.

Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzki
Czytaj też:
Mięso z warzywami pod serową pierzynką to genialne danie. Tani i pyszny obiad mam raz-dwa