Mięso zapiekane z warzywami i żółtym serem smakuje fenomenalnie. Przepis jest nie tylko prosty i szybki, ale także bardzo uniwersalny, bo można dowolnie dobrać rodzaj mięsa, warzyw oraz sera, tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe.
Jakie mięso i sery nadają się do zapiekania?
Do zapiekania z warzywami i serem nadaje się mięso pokrojone w plastry np. schab, karkówka, szynka, polędwica, filet z piersi indyka, a także pozbawione skóry i kości mięso z udźca kurczaka, przekrojone na pół filety z piersi kurczaka oraz mięso mielone, doprawione ulubionymi przyprawami i uformowane na kształt burgera.
Bez problemu można dopasować rodzaj mięsa do stosowanej diety i preferencji smakowych, a także czasu, który mamy na przygotowanie posiłku – mięso mielone i przekrojony na dwie części filet z kurczaka oraz polędwica będą gotowe w około 30-35 minut; inne rodzaje mięsa potrzebują około 50 minut pieczenia, jednak wiele zależy od grubości plastrów.
Rodzaj sera również możesz dobrać do indywidualnych preferencji. Do przygotowania potrawy nadaje się każdy ser, który można stopić np. gouda, morski, parmezan, mozzarella, gorgonzola, brie, cheddar, camembert.
Jak zrobić mięso z warzywami pod serową pierzynką?
Żeby przygotować sycącą potrawę z mięsem, warzywami i serem, wystarczy jedynie pokroić składniki, doprawić i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Piekę obtoczone w oleju z przyprawami i obłożone dodatkami mięso pod przykryciem, a gdy zmięknie, zdejmuję folię aluminiową i dopiekam potrawę z wierzchu, żeby ser ładnie się przyrumienił.
Wskazówka: możesz obsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni, a następnie dopiec razem z dodatkami w piekarniku. W ten sposób skrócisz czas pieczenia nawet o połowę (w przypadku mięsa z piersi kurczaka i mięsa mielonego).
Przepis: Mięso z warzywami pod serową pierzynką
Pyszne i szybkie danie na rodzinny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 284 w każdej porcji
Składniki
- 8 plastrów schabu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża papryka czerwona
- 10 cm kawałek białej części pora
- 8 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaSchab oczyść z błon, umyj i osusz. W małej miseczce wymieszaj olej z papryką słodką, oregano oraz solą i pieprzem (do smaku). Obtocz mięso z obu stron w oleju z przyprawami i ułóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
- Przygotowanie warzyw i seraPaprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokój w kostkę lub paseczki. Pora umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- WykonanieWymieszaj wszystkie warzywa i wyłóż je na plastry mięsa, a następnie posyp serem. Przykryj blachę folią aluminiową.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 30 minut lub do miękkości mięsa, a następnie zdejmij folię i dopiecz wierzch potrawy.
Mięso z warzywami pod serową pierzynką podaję gorące z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub kaszy i surówki.
Czytaj też:
Tak podane frytki robią u mnie za cały obiad. To sycące danie kochają u mnie wszyscyCzytaj też:
Do taniej kaszy dorzucam jajka i robię pyszne kotlety. Prosty przepis na obiad