Sałatka z czerwonej cebuli pozwala całkowicie zmienić podejście do wyciskającego łzy z oczu warzywa. Jest nie tylko bardzo smaczna i bogata w składniki odżywcze – stanowi źródło m.in. witaminy C, magnezu, potasu i wapnia, ale także ma liczne właściwości prozdrowotne, np. wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, rozrzedza krew i obniża ciśnienie tętnicze. A do tego jest niskokaloryczna i dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Co można zrobić z czerwonej cebuli i dlaczego warto ją jeść?
Czerwona cebula ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej stanowi dodatek do surówek, sałatek, podawanych na zimno i na ciepło kanapek, ale wyśmienicie smakuje również po obróbce termicznej. Można z niej przygotować m.in. aromatyczną, sycącą zupę i wyśmienitą konfiturę. Czerwona cebula nadaje się też do zapiekania – wypełniona mięsnym lub warzywnym farszem z powodzeniem zastąpi makaronowe muszle oraz używane do przygotowywania gołąbków liście kapusty i liście winogron.
Regularne spożywanie surowej cebuli czerwonej oraz innych odmian tego warzywa pomaga m.in. wzmocnić odporność organizmu i w pozytywny sposób wpływa na stan zdrowia układu krążenia.
Jak zrobić sałatkę z czerwonej cebuli?
Sałatka z czerwonej cebuli jest gotowa ekspresowo. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać z sosem, a następnie odczekać 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły. Wskazówka: jeżeli nie możesz jeść surowej cebuli, to proponuję zblanszować pokrojone w piórka warzywo. Proces ten polega na umieszczeniu warzywa we wrzątku (na 2-3 minuty), a następnie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu cebula będzie miała łagodniejszy smak i zapach, ale nadal będzie chrupiąca.
Przepis: Sałatka z czerwonej cebuli
Dzięki temu przepisowi spojrzysz na cebulę z innej, smacznej i zdrowej strony.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 126 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie cebule czerwone
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników i sosuCebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny (cytrynę możesz zastąpić octem winnym).
- WykonanieW misce umieść cebulę i natkę pietruszki. Oprósz składniki solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dodaj sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Sałatkę z czerwonej cebuli podaję lekko schłodzoną.
Do jakich dań pasuje sałatka z czerwonej cebuli?
Sałatka z czerwonej cebuli to obiadowy dodatek o uniwersalnym zastosowaniu. Świetnie dopełnia smak pieczonych, smażonych i duszonych mięs, przygotowywanych na różne sposoby ryb, dań na bazie duszonych i smażonych warzyw, a także stanowi idealny dodatek do warstwowych sałatek np. z tuńczykiem lub grillowanym kurczakiem oraz kukurydzą, jajkami na twardo i ogórkami kiszonymi. Można ją również podawać jako dodatek do burgerów, tostów i tortilli.
Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa zdrowe warzywa. Tę surówkę do obiadu lubi u mnie każdyCzytaj też:
W 15 minut robię elegancką sałatkę. Jej sekretem jest sos o wyjątkowym smaku