Sałatka z czerwonej cebuli, którą pokochasz. Prosty trik genialnie łagodzi jej smak

Sałatka z czerwonej cebuli, którą pokochasz. Prosty trik genialnie łagodzi jej smak

Dodano: 
Sałatka z czerwonej cebuli
Sałatka z czerwonej cebuli Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Jeden składnik główny, 3 dodatki oraz sól i pieprz wystarczą, żeby przygotować zdrową surówkę do obiadu i nie tylko. Zapraszam po sprawdzony przepis na sałatkę z czerwonej cebuli.

Sałatka z czerwonej cebuli pozwala całkowicie zmienić podejście do wyciskającego łzy z oczu warzywa. Jest nie tylko bardzo smaczna i bogata w składniki odżywcze – stanowi źródło m.in. witaminy C, magnezu, potasu i wapnia, ale także ma liczne właściwości prozdrowotne, np. wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, rozrzedza krew i obniża ciśnienie tętnicze. A do tego jest niskokaloryczna i dziecinnie prosta w przygotowaniu.

Co można zrobić z czerwonej cebuli i dlaczego warto ją jeść?

Czerwona cebula ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej stanowi dodatek do surówek, sałatek, podawanych na zimno i na ciepło kanapek, ale wyśmienicie smakuje również po obróbce termicznej. Można z niej przygotować m.in. aromatyczną, sycącą zupę i wyśmienitą konfiturę. Czerwona cebula nadaje się też do zapiekania – wypełniona mięsnym lub warzywnym farszem z powodzeniem zastąpi makaronowe muszle oraz używane do przygotowywania gołąbków liście kapusty i liście winogron.

Regularne spożywanie surowej cebuli czerwonej oraz innych odmian tego warzywa pomaga m.in. wzmocnić odporność organizmu i w pozytywny sposób wpływa na stan zdrowia układu krążenia.

Jak zrobić sałatkę z czerwonej cebuli?

Sałatka z czerwonej cebuli jest gotowa ekspresowo. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać z sosem, a następnie odczekać 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły. Wskazówka: jeżeli nie możesz jeść surowej cebuli, to proponuję zblanszować pokrojone w piórka warzywo. Proces ten polega na umieszczeniu warzywa we wrzątku (na 2-3 minuty), a następnie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu cebula będzie miała łagodniejszy smak i zapach, ale nadal będzie chrupiąca.

Przepis: Sałatka z czerwonej cebuli

Dzięki temu przepisowi spojrzysz na cebulę z innej, smacznej i zdrowej strony.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
126 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie cebule czerwone
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników i sosuCebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny (cytrynę możesz zastąpić octem winnym).
  2. WykonanieW misce umieść cebulę i natkę pietruszki. Oprósz składniki solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dodaj sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Sałatkę z czerwonej cebuli podaję lekko schłodzoną.

Do jakich dań pasuje sałatka z czerwonej cebuli?

Sałatka z czerwonej cebuli to obiadowy dodatek o uniwersalnym zastosowaniu. Świetnie dopełnia smak pieczonych, smażonych i duszonych mięs, przygotowywanych na różne sposoby ryb, dań na bazie duszonych i smażonych warzyw, a także stanowi idealny dodatek do warstwowych sałatek np. z tuńczykiem lub grillowanym kurczakiem oraz kukurydzą, jajkami na twardo i ogórkami kiszonymi. Można ją również podawać jako dodatek do burgerów, tostów i tortilli.

Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa zdrowe warzywa. Tę surówkę do obiadu lubi u mnie każdy
Czytaj też:
W 15 minut robię elegancką sałatkę. Jej sekretem jest sos o wyjątkowym smaku