Jeśli mam w domu choć kawałek kapusty pekińskiej, to wiem, że mam już surówkę do obiadu. Wystarczy zrobić przegląd lodówki i szafek, bo kapusta pekińska komponuje się doskonale z wieloma dodatkami. My lubimy ją bardzo w wersji z pomidorami i cebulą. Banał? Być może, ale jaki pyszny!
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pomidorów?
Sekretem tej surówki są dobre pomidory, dlatego nawet poza sezonem lepiej wybrać warzywa dobrej jakości. Będą nieco droższe, ale chodzi o to, aby miały nie tylko piękny kolor, ale i dobrze smakowały. Do surówki można wykorzystać również pomidorki koktajlowe, które kroi się na połówki lub ćwiartki czy też aromatyczne pomidorki z gałązki.
Ja lubię dodawać do sałatek lekkie dressingi na bazie dobrej oliwy i domowego octu jabłkowego. Do tej surówki będzie też pasować sos ze śmietany i majonezu, albo z jogurtu i majonezu.
Przepis: Kapusta pekińska z pomidorami
Szybka i prosta surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, dodaj oliwę, ocet i wszystko wymieszaj. Pomidory pokrój na kawałki, cebulę w piórka.
- Robienie surówkiDo kapusty dodaj pomidory i cebulę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj delikatnie całość.
Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów pasuje do większości obiadów. Będzie dobrym dodatkiem zarówno do klasycznego obiadu, takiego jak ziemniaki i kotlety schabowy czy mielony, ale sprawdzi się także jako dodatek do dań z ryżem, do pierogów czy kopytek z ulubionym sosem.
Inne pomysły na surówkę z kapusty pekińskiej
Skład tej surówki można modyfikować w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Taka surówka do obiadu będzie również świetnie smakować z dodatkiem dowolnej zieleniny typu natka pietruszki, koperek albo szczypiorek. Ja czasem do takiej surówki dorzucam garść czarnego sezamu lub prażone nasiona słonecznika. Można do niej także wkroić seler naciowy, kolorową paprykę czy świeże ogórki.
Czytaj też:
Ta zielona surówka do obiadu to u mnie hit. Jest lekka, chrupiąca i pasuje do wielu dańCzytaj też:
Do tej sałatki potrzebujesz ziemniaków i kilku dodatków. 20 minut i tania przekąska gotowa