Apetyczna, pyszna jajecznica gotowa w 10 minut. Ma prosty skład i wysoką wartość odżywczą

Apetyczna, pyszna jajecznica gotowa w 10 minut. Ma prosty skład i wysoką wartość odżywczą

Dodano: 
Kolorowa jajecznica
Kolorowa jajecznica Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Jeśli lubicie jajecznicę, mam dla was ciekawy pomysł na to danie. Jest bardzo proste, ale ma bogaty smak i wysoką wartość odżywczą. To naprawdę przyjemna odmiana od klasycznych kanapek czy parówek.

Jajecznicę umie zrobić każdy i każdy robi ją na swój sposób. Ja zawsze staram się ją czymś urozmaicić, by nie była nudna, a poza tym zależy mi na jej maksymalnej pożywności. W końcu jak zjemy ją na śniadanie, zaczniemy dzień pełni energii i dobrego nastroju. Co więc dodać do jajecznicy? Ja stawiam na proste dodatki, które zawsze mam pod ręką.

Co warto dodać do jajecznicy?

Niektórzy smażą jajecznicę na maśle, inni dodają do niej trochę cebuli i kiełbasy, jeszcze inni plastry bekonu. Tak naprawdę możliwości jest wiele, bo jajka dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Do jajecznicy doskonale pasują choćby pieczarki, warzywa czy zielenina. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć po paprykę, pomidory, por, cebulę, cukinię. Z zieleniny najlepiej sprawdzą się szczypior i natka pietruszki. Najlepiej posypać nimi potrawę już po zdjęciu z patelni. Dzięki temu zachowają najwięcej wartościowych składników.

Jak zrobić apetyczną, pożywną jajecznicę?

Tę pożywną, apetyczną jajecznicę zrobiłam ze składników, które zwykle mam pod ręką. Są to oczywiście jajka, a także smaczne dodatki, czyli szynka, pomidor i zielenina. Plasterki szynki kroję w paski lub na mniejsze kawałki, a potem podsmażam krótko na patelni. Dodaję też pokrojone w kostkę pomidory i całość chwilę smażę. Potem wlewam doprawioną masę jajeczną i smażę całość, powoli mieszając, aż jajka lekko się zetną. W tej postaci jajecznica jest najsmaczniejsza, bo wilgotna i rozpływająca się w ustach. Potrawę przekładam na talerz i posypuję posiekaną zieleniną.

Przepis: Jajecznica z szynką i pomidorem

Pożywna, pyszna jajecznica idealna na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g szynki w plasterkach
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówSzynkę pokrój w paski i na mniejsze kawałki, podsmaż ją na patelni z masłem. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przesmaż, by nieco zmiękły.
  2. Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, rozkłóć widelce, dopraw solą i pieprzem. Masę wylej na patelnię, wymieszaj. Mieszając powoli, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż jajka lekko się zetną. Jajecznicę posyp posiekaną zieleniną.

Jak podać jajecznicę?

Jajecznicę można tradycyjnie podać z chlebem. Jednak dobrym pomysłem jest też nałożenie jej na kromki chleba czy zrumienionego pieczywa tostowego. Wtedy powstaną kanapki z pysznym, ciepłym dodatkiem, które są wygodne do jedzenia.

Czytaj też:
Podduszam zielone warzywo i wybijam jajka. To śniadanie jest u mnie prawdziwym hitem
Czytaj też:
Mieszam jajka z popularnym dodatkiem i nie używam masła. Jajecznica wychodzi aksamitna i wilgotna