Pasta z fasoli zawsze jest smaczna. Nie trzeba nawet fantazyjnych składników. Wystarczy dobrze usmażona cebula i kilka dodatków, by kanapki z takim smarowidłem znikały w kilka chwil. O tę wersję domownicy proszą przynajmniej raz w tygodniu.
Jak zrobić pastę z fasoli ze smażoną cebulą?
Zwykle używam do niej białej fasoli z puszki, choć lepiej ugotować ją w domu. Ta opcja kosztuje najmniej i jest najzdrowsza, bo nasiona nie mają kontaktu z plastikową wyściółką opakowania. Można przy tym wybrać dowolną odmianę, na przykład drobną fasolę cannellini, zwykłą albo dużą odmiany Piękny Jaś.
Ponieważ fasola o najmniejszych ziarnach ma najwyższą zawartość białka, korzystam z niej najchętniej. W porcji zapewniającej 100 kalorii moja pasta ma go wtedy więcej niż kupne produkty.
Drugim składnikiem jest smażona cebula, którą podgrzewam powoli na mniejszym ogniu, by się naturalnie skarmelizowała, ale nie przypaliła. Gdy chcę skrócić czas jej przygotowania na patelni, sięgam po odmianę cukrową.
Do smaku dolewam łyżkę octu winnego, ale można wziąć dowolny rodzaj. W przypadku tego spirytusowego, który jest mocniejszy, warto zmniejszyć jego ilość do pół łyżki. W recepturze jest ponadto sos sojowy, który działa jak naturalny wzmacniacz smaku. Całość będzie jednak pyszna także bez niego.
Smarowidło doprawiam świeżym czosnkiem. Można zastąpić go tym granulowanym, ale nie jest obowiązkowy. Pozostałe przyprawy to sproszkowana papryka chili i pieprz, natomiast sól często nie jest już potrzebna. Od czasu do czasu dosypuję też suszony majeranek, by podkręcić mieszankę i poprawić trawienie.
Przepis: Pasta z fasoli ze smażoną cebulą
Pyszne smarowidło do chleba z dwóch tanich składników
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 151 w każdej porcji
Składniki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka białej fasoli
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie cebuliPokrój cebulę w półplasterki i wrzuć na patelnię z olejem. Smaż na średnim ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż będzie równomiernie zbrązowiona, po czym odstaw na około 10 minut do ostygnięcia.
- Szykowanie pastyOdcedź fasolę z zalewy, przepłucz wodą i osącz. Przeciśnij czosnek przez praskę, dołóż do fasoli i zblenduj, dodając sos sojowy, ocet i paprykę, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z cebulą, pozostawiając małą ilość do dekoracji pasty.
Pasta z fasoli a smalec z fasoli
Najpopularniejszą pastą z tych nasion strączkowych jest smalec czy też smalczyk z fasoli. Od zwykłej pasty różni się składnikami i smakiem. Obowiązkowe dodatki to cebula smażona z jabłkiem i majeranek. Do masy dokłada się również tłuszcz, który jest stały w temperaturze pokojowej, najczęściej olej kokosowy. Dzięki temu gotowe smarowidło przypomina swoją konsystencją klasyczny wyrób mięsny.
Czytaj też:
Łączę jajka i produkt z puszki. Ta pasta to solidna porcja białka i energii na cały dzieńCzytaj też:
Tym daniem zachwyciłam się we Włoszech. Fasolę „z flaszki” robię w domu i zawsze mam zapas w lodówce
