Tradycyjne mielone mogą w końcu się znudzić. Warto wtedy sięgnąć po inspiracje z innych kuchni. O frykadelkach słyszałam już wcześniej, ale nie wiedziałam, że duńskie kotleciki robi się tak prosto. Odkąd spróbowałam frikadeller, polska wersja znacznie rzadziej pojawia się na moim stole.
Jak zrobić duńskie frykadelki mięsne?
Używam do nich mieszanki wieprzowiny i wołowiny, choć można też sięgnąć po samo mielone mięso wieprzowe. Dokładam do niego posiekaną czerwoną cebulę i natkę pietruszki, a całość spajam jajkiem.
Zamiast bułki tartej dosypuję do masy inny produkt – drobne płatki owsiane, a także nieco mąki pszennej. Natomiast wodę zastępuję mlekiem. Dzięki temu gotowe frykadele nie są twarde i zbite, tylko soczyste i puszyste, a przy tym lekko słodkie w smaku.
Mieszankę odstawiam na pół godziny do lodówki. Choć wydłuża to czas przygotowania potrawy, pozwala na lepsze związanie składników masy i wzmocnienie jej smaku. Ułatwia też formowanie kotlecików i zapobiega ich pękaniu na patelni.
Charakterystyczne dodatki, z którymi frykadelki smakują wyjątkowo, to także gałka muszkatołowa oraz masło wykorzystane do smażenia. Zamiast tego zwykłego wybieram zawsze masło klarowane, które nie pali się na patelni i pozwala przyrządzić zdrowsze jedzenie.
Przepis: Frykadelki
Apetyczne duńskie kotleciki z mięsa wieprzowo-wołowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Duńska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g płatków owsianych błyskawicznych (około 2 i 1/2 łyżki)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 średnia czerwona cebula
- 4 łyżki drobno posiekanej natki
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyPosiekaj drobno cebulę. Wymieszaj mięso z solą, a następnie dodaj pozostałe składniki poza masłem i dokładnie połącz. Odstaw masę na 30 minut do lodówki.
- Smażenie kotlecikówPrzemieszaj mięso i uformuj z niego 16 kotlecików. Roztop masło na patelni, zmniejsz płomień i smaż je po 6-7 minut na stronę, aż się przyrumienią.
Jak zrobić frykadelki z mięsa mielonego inaczej?
Na to danie można wziąć dowolny rodzaj mielonego mięsa, również drobiowe. Najlepsze będzie to z tłustszych kawałków, takich jak uda i podudzia. Do masy można dołożyć rozdrobniony czosnek, a ponadto startą marchewkę.
Żeby frykadelki były bardziej spulchnione, w przepisie można zastąpić mleko taką samą ilością gazowanej wody.
Usmażone kotleciki można zapiec ze smakowitymi dodatkami. Wystarczy ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, dorzucić 200 gramów świeżego szpinaku, połać tłuszczem z patelni i posypać porcją 120 gramów startego sera, a potem wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Czytaj też:
Zrób kotlety mielone w ten sposób, a zaoszczędzisz czas i zrobisz mniej kaloryczny obiadCzytaj też:
Te kotlety są soczyste w środku i otoczone chrupiącą skórką. Przepis na nie przywiozłam z wypadu do Czech
