Idealna dla dzieci i seniorów. Zupa krem z kurczaka jest delikatna, a smaczna i odżywcza

Idealna dla dzieci i seniorów. Zupa krem z kurczaka jest delikatna, a smaczna i odżywcza

Dodano: 
Szykowanie zupy z kurczaka
Szykowanie zupy z kurczaka Źródło: Shutterstock / Grivcova Olga
Zupa krem z kurczaka to danie, które jest zrobione z prostych i lekkich składników. Jest delikatna w smaku i delikatna dla układu trawiennego, dlatego to dobry wybór dla osób, ze szczególnymi potrzebami pokarmowymi.

Taką zupę z kurczaka można podać najmłodszym i najstarszym domownikom, bo jest delikatna i lekkostrawna. Nie oznacza to jednak, że nie może być doskonałym obiadem dla całej rodziny. Delikatną bazę można doprawić według uznania lub dodać do niej ulubione, wyraziste dodatki – kilka smacznych inspiracji znajdziesz niżej.

Jak zrobić zupę krem z kurczaka?

Bazą zupy jest kurczak, a dokładnie filety z piersi i filety z udek (możesz też wybrać jeden rodzaj mięsa, np. tylko filety z piersi, jeśli zupa ma mieć mniej tłuszczu). Wystarczy mięso ugotować z warzywami i zmiksować na gładki krem. Jeśli chcesz (taką opcję podajemy w przepisie) możesz do kremu dodać także śmietanę (osiemnastkę lub delikatniejszą w smaku, ale bardziej kaloryczną kremówkę). Warto pamiętać, że podczas gotowania białko z mięsa będzie się ścinać: można je zebrać łyżką cedzakową.

Rada: do gotowania można dodać różne warzywa, za każdym razem nieco zmieniając smak i wygląd zupy. Świetnie pasują tu różyczki brokuła lub kalafiora, liście szpinaku, ale też seler korzeniowy lub naciowy.

Przepis: Zupa krem z kurczaka

Pożywna i lekka zupa drobiowa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
159 w każdej porcji

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 filety z udek
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 4 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówPokrój warzywa w kostkę, kurczaka na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła całość, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Robienie kremuWyjmij listek laurowy i kulki ziela, zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku i jeśli chcesz, dodaj śmietanę.

Inne pomysły na zupę krem z kurczaka

Podstawowy przepis daje zupę bardzo delikatną w smaku. Można do niej dołożyć różne dodatki, które sprawią, że nabierze charakteru. To na przykład:

  • posiekana drobno natka pietruszki: zdrowy dodatek, który sprawi, że zupa nabierze koloru i świeżości, dodaj ją już do gotowego kremu,
  • posiekany drobno koperek,
  • tarty żółty ser, który doda wyrazistości i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca (również dodaj go już do gotowej zupy wyłożonej na talerze),
  • grzanki zrobione z pieczywa lub groszek ptysiowy,
  • przesmażona na maśle cebula,
  • dobra oliwa z oliwek (skrop nią zupę na talerzu),
  • serek topiony zamiast śmietany (dodaj do miksowania).

Czytaj też:
Do jednego garnka wrzucam proste składniki. Smakuje tak obłędnie, że nic nie zostaje na później
Czytaj też:
To najlepsza zupa na chłodne dni. Jest pełna smaku, rozgrzewa i doskonale syci