Pasty serowe ze świeżymi warzywami robi się najszybciej, ale są jeszcze lepsze, gdy surowe składniki usmaży się lub upiecze. Tak przygotowuję wstępnie paprykę i pomidory. W tej paście z fety wykorzystuję drugi produkt, a całość doprawiam skromnie kilkoma dodatkami. To zupełne wystarczy, by zachwycić się kanapkami z tym smarowidłem.
Jak zrobić pastę z fety i smażonych pomidorów?
Najlepsza wychodzi z pachnących pomidorów, najlepiej z targu zamiast z dyskontu czy supermarketu. Zdejmuję z nich skórki i podsmażam miąższ na oliwie z syropem z agawy, by zmiękł, a woda odparowała. Przyrządzone w ten sposób mają wyjątkowo dużo nut umami, czyli mięsno-serowo-bulionowych.
Zagęszczone warzywo łączę z fetą, a słony smak przełamuję odrobiną octu z białego albo czerwonego wina. Do tej kompozycji można dołożyć czosnek i zioła, na przykład bazylię czy oregano, ale jest świetna również bez nich.
Przepis: Pasta z fety i smażonych pomidorów
Pyszne smarowidło do pieczywa i dip do krakersów czy warzyw
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 232 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
- sól i pieprz
- 200 g fety
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Smażenie pomidorówSparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć pomidory i wlej syrop albo wsyp cukier. Smaż przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż odparuje większość soku, a następnie ostudź.
- Mieszanie pastyPokrusz fetę na kawałki, dodaj pomidory i ocet winny. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła, jeśli używasz tych składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z czym zrobić pastę z fety?
Do tego słonawego sera pasuje wiele smacznych i zdrowych produktów. Oprócz pomidorów z patelni albo piekarnika do pasty z fety można dołożyć składniki takie, jak:
- suszone pomidory,
- grillowana, smażona lub pieczona papryka,
- smażone albo pieczone różyczki brokułu,
- zielone czy czarne oliwki,
- awokado z cytryną,
- duszony szpinak z czosnkiem,
- cebula świeża bądź smażona,
- posiekany szczypiorek i ewentualnie natka pietruszki,
- karmelizowany czosnek z majerankiem,
- pieczony burak,
- jajka na twardo,
- ugotowana biała fasola,
- ciecierzyca z puszki,
- groszek konserwowy,
- tuńczyk z puszki,
- makrela w pomidorach z puszki,
- zielone bądź czerwone pesto,
- pasta paprykowa ajwar.
Bardziej kremowe smarowidło można uzyskać, mieszając fetę z gęstym jogurtem albo serkiem śmietankowym, a także z mascarpone lub ricottą. Natomiast lżejsze i bardzo popularne połączenie to feta z twarogiem, najlepiej półtłustym.
Czytaj też:
Z taniego mięsa robię aksamitną pastę na kanapki. Nie wiedziałem, że to może być takie dobreCzytaj też:
Rano smaruję chleb tą pastą i nie kupuję już masła. Pyszna, lekka i dobra dla serca
