Biorę paczkę tego ciasta i raz-dwa robię domowe croissanty. Zajadają się nimi nie tylko dzieci

Biorę paczkę tego ciasta i raz-dwa robię domowe croissanty. Zajadają się nimi nie tylko dzieci

Dodano: 
Domowe croissanty
Domowe croissanty Źródło: Shutterstock / Popovic Dragan
Świeże pieczywo jest tak smaczne, że można jeść je bez dodatków. A gdy przygotuje się je z pysznego ciasta, doskonale sprawdzi się też na przekąskę. Oto banalny przepis na wyborne, domowe croissanty.

Przygotowanie domowego pieczywa nie jest zwykle zbyt proste i zajmuje nieco czasu. Można jednak sięgnąć po gotowe ciasto, z pomocą którego przyrządzenie domowych wypieków zajmie dosłownie chwilę. Ja często je wykorzystuję, gdy dzieci i mąż mają ochotę na coś pysznego. Dobrze mieć taki awaryjny zapas w lodówce.

Co to są croissanty?

Croissanty to francuskie rogaliki zrobione z ciasta listkowego (francuskiego). Są one puszyste i bardzo delikatne, dzięki temu, że do tego maślanego ciasta dodaje się też drożdże. Uformowane rogaliki smaruje się jajkiem i piecze na rumiano. We Francji, i nie tylko, jada się je na śniadanie i na przekąskę. Można je podawać z masłem, dżemem. Sprawdzą się też z wytrawnymi dodatkami, np. z serem, szynką. Najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu lub po lekkim przestygnięciu.

Jak zrobić domowe croissanty?

Domowe croissanty z prawdziwego zdarzenia można zrobić przygotowując od podstaw ciasto francuskie. Trzeba jednak dodać do niego nieco drożdży instant, dzięki czemu rogaliki pięknie wyrosną. Niestety przygotowanie ciasta listkowego jest bardzo pracochłonne. Dlatego ja sięgam zwyczajnie po gotowe ciasto francuskie. Croissanty może nie są aż tak wyrośnięte, ale wszystkim smakują.

Przepis: Domowe croissanty

Domowe croissanty z gotowego ciasta francuskiego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki pół godziny przed przyrządzaniem. Pokrój je w 8 długich trójkątów równej wielkości.
  2. Formowanie rogalikówKażdy trójkąt natnij u podstawy, a potem zwijaj w kierunku naprzeciwległego wierzchołka.
  3. Pieczenie rogalikówRogaliki lekko wygnij, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Czym można nadziać croissanty?

Klasyczne croissanty nie mają dodatków. Jednak można uatrakcyjnić ich smak, nadziewając je np. kremem czekoladowym czy pistacjowym. Odrobinę kremu wystarczy wyłożyć na szeroką część trójkąta i całość zrolować. Dobrym dodatkiem do croissantów będzie też dżem pomarańczowy czy ulubione konfitury.

Czytaj też:
Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego to moja idealna kolacja. Robię je w parę chwil
Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald's