Ciastka z McDonald's to prosty deser przygotowany na bazie ciasta francuskiego i owoców. Bez problemu możecie zrobić takie, a nawet lepsze w domu. O tej porze roku nie mam wątpliwości, czym je nadziać. Sięgam po trzy sezonowe owoce, kroję je na kawałki i mieszam. Po upieczeniu w cieście zamieniają się w pyszną całość.
Jakimi owocami można nadziać ciasto francuskie?
Do nadziewania ciastek z ciasta francuskiego można wykorzystać przeróżne owoce. Dobrze jednak, by nie były zbyt soczyste, bo wtedy mogą rozmiękczyć ciasto, a co gorsza z niego wypłynąć. Dlatego ja zwykle wybieram mięsiste owoce, które bez problemu dadzą się pokroić na kawałki. O tej porze roku sięgam zazwyczaj po śliwki, gruszki i jabłka. Robię z nich mieszankę, która po upieczeniu smakuje jak wieloowocowy dżem. Oczywiście ciastka z ciasta francuskiego można też nadziać pojedynczymi owocami, np. brzoskwiniami, nektarynkami, jabłkami, śliwkami.
Jak zrobić ciastka francuskie z owocami?
Przygotowanie poduszeczek z ciasta francuskiego nie jest trudne, ani pracochłonne. Do ich przygotowania wystarczą nam: ciasto francuskie, owoce, trochę cukru i jajko. Składniki te nie są drogie, ani wyszukane, więc takie ciastka możesz przygotować nawet w tygodniu.
Przepis: Poduszeczki z ciasta francuskiego nadziewane owocami
Ciastka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkiem, gruszką i śliwką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 3-4 śliwki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 15-20 minut przed przygotowaniem. Owoce umyj, jabłka i gruszkę obierz, oczyść z nasion. Ze śliwek wyjmij pestki. Owoce pokrój w niedużą kostkę.
- Formowanie ciastekCiasto francuskie rozwiń, pokrój na 10-12 kwadratów równej wielkości. Po jednej stronie każdego kwadratu zrób 3-4 nacięcia. Owoce wymieszaj z cukrem. Na część ciasta bez nacięć połóż 2-3 łyżeczki owoców. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem, kwadraty złóż na pół, lekko dociśnij brzegi.
- Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciastka, posmaruj je pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Ciastka francuskie – kilka wskazówek
Z naszymi wskazówkami ciastka francuskie wyjdą, jak należy.
- Owoce do nadziewania poduszeczek z ciasta francuskiego warto lekko dosłodzić i doprawić odrobiną mielonego cynamonu.
- By ciastka dokładnie się skleiły, brzegi ciasta przed dociśnięciem dobrze jest posmarować białkiem, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem.
- Wierzch ciastek warto posmarować resztką jajka, dzięki czemu ciastka ładnie się przyrumienią i będą bardziej apetyczne.
Czytaj też:
Te francuskie rożki robię 10 minut, a piekę 15. Są chrupiące i niezwykle aromatyczneCzytaj też:
Biorę ciasto francuskie i duże śliwki. Po 25 minutach zajadamy się pysznymi ciastkami