Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego to moja idealna kolacja. Robię je w parę chwil

Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego to moja idealna kolacja. Robię je w parę chwil

Dodano: 
Pożywne gniazdka z ciasta francuskiego
Pożywne gniazdka z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Oto pomysł na kolację lepszą niż klasyczne kanapki. Do jej przygotowania nie trzeba wielu składników, ani mnóstwa czasu. A efekt jest nie tylko apetyczny, ale też bardzo smaczny i pożywny. Taką kolację wszyscy zjedzą z ochotą.

Ciasto francuskie można wykorzystać nie tylko do przygotowania słodkich łakoci, ale też wytrawnych frykasów. Za taki z pewnością można uznać gniazdka z pożywnym nadzieniem. Robi się je dosłownie w 10 minut, a potem wstawia na kwadrans do piekarnika. Ta potrawa jest świetna na kolację lub pożywną przekąskę.

Czym można napełnić wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego?

Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego można napełnić różnymi nadzieniami. W tej roli dobrze sprawdzą się np.: podsmażone pieczarki posypane startym serem, grillowane warzywa z dodatkiem sera feta, duszony szpinak i jajko, mięso mielone podsmażone z pomidorami, pierś kurczaka podsmażona z dodatkiem warzyw. To tylko kilka smacznych propozycji, więc z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Jak zrobić pożywne gniazdka z ciasta francuskiego?

Przy tej potrawie nie ma dużo pracy. Ciasto wystarczy tylko pokroić w spore kwadraty i wyłożyć nimi wgłębienia foremek. Boki ciasta powinny z nich wystawać, bo dzięki temu farsz nie wypłynie na zewnątrz. Do tak uformowanych gniazdek należy włożyć farsz i całość wstawić na 15-20 minut do piekarnika.

Przepis: Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego

Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego z pożywnym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 8 plastrów szynki
  • 8 jajek M
  • 8 plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz
  • rzeżucha lub inne kiełki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Formowanie gniazdekCiasto francuskie ociepl, rozwiń, pokrój na 8 sporych kwadratów. Każdym wyłóż wgłębienie w foremce np. do muffinek. Brzegi ciasta pozostaw wystające.
  2. Napełnianie gniazdekDo każdego gniazdka włóż plasterek szynki (możesz go złożyć na pół), wybij na niego jajko, całość oprósz solą i pieprzem, przykryj plasterkiem żółtego sera.
  3. Pieczenie gniazdekForemkę z gniazdkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 15 minut. W tym czasie ciasto powinno się upiec, zaś białko jaja powinno się ściąć, a żółtko pozostać półpłynne. Farsz posyp kiełkami.

Inna wersja wytrawnych gniazdek

Podobną potrawę, a więc pożywne gniazdka, można zrobić nie tylko z ciasta francuskiego. Doskonale zastąpi je pieczywo tostowe. Kromki chleba wystarczy tylko wcześniej rozwałkować, by były większe i bardziej płaskie. Potem trzeba je szybko zanurzyć w jajku rozkłóconym z odrobiną mleka i wcisnąć w foremki. W powstałe zagłębienia należy włożyć farsz i całość upiec. Jajko sprawi, że całość będzie wyjątkowo chrupiąca.

Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald's
Czytaj też:
Zawijam parówki w ciasto francuskie i robię sycącą, tanią przekąskę. Kochają ją nie tylko dzieci