Ciasto francuskie można wykorzystać nie tylko do przygotowania słodkich łakoci, ale też wytrawnych frykasów. Za taki z pewnością można uznać gniazdka z pożywnym nadzieniem. Robi się je dosłownie w 10 minut, a potem wstawia na kwadrans do piekarnika. Ta potrawa jest świetna na kolację lub pożywną przekąskę.
Czym można napełnić wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego?
Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego można napełnić różnymi nadzieniami. W tej roli dobrze sprawdzą się np.: podsmażone pieczarki posypane startym serem, grillowane warzywa z dodatkiem sera feta, duszony szpinak i jajko, mięso mielone podsmażone z pomidorami, pierś kurczaka podsmażona z dodatkiem warzyw. To tylko kilka smacznych propozycji, więc z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Jak zrobić pożywne gniazdka z ciasta francuskiego?
Przy tej potrawie nie ma dużo pracy. Ciasto wystarczy tylko pokroić w spore kwadraty i wyłożyć nimi wgłębienia foremek. Boki ciasta powinny z nich wystawać, bo dzięki temu farsz nie wypłynie na zewnątrz. Do tak uformowanych gniazdek należy włożyć farsz i całość wstawić na 15-20 minut do piekarnika.
Przepis: Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego
Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego z pożywnym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 8 plastrów szynki
- 8 jajek M
- 8 plastrów sera żółtego
- sól, pieprz
- rzeżucha lub inne kiełki do posypania
Sposób przygotowania
- Formowanie gniazdekCiasto francuskie ociepl, rozwiń, pokrój na 8 sporych kwadratów. Każdym wyłóż wgłębienie w foremce np. do muffinek. Brzegi ciasta pozostaw wystające.
- Napełnianie gniazdekDo każdego gniazdka włóż plasterek szynki (możesz go złożyć na pół), wybij na niego jajko, całość oprósz solą i pieprzem, przykryj plasterkiem żółtego sera.
- Pieczenie gniazdekForemkę z gniazdkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 15 minut. W tym czasie ciasto powinno się upiec, zaś białko jaja powinno się ściąć, a żółtko pozostać półpłynne. Farsz posyp kiełkami.
Inna wersja wytrawnych gniazdek
Podobną potrawę, a więc pożywne gniazdka, można zrobić nie tylko z ciasta francuskiego. Doskonale zastąpi je pieczywo tostowe. Kromki chleba wystarczy tylko wcześniej rozwałkować, by były większe i bardziej płaskie. Potem trzeba je szybko zanurzyć w jajku rozkłóconym z odrobiną mleka i wcisnąć w foremki. W powstałe zagłębienia należy włożyć farsz i całość upiec. Jajko sprawi, że całość będzie wyjątkowo chrupiąca.
Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald'sCzytaj też:
Zawijam parówki w ciasto francuskie i robię sycącą, tanią przekąskę. Kochają ją nie tylko dzieci