Tarty warzywne nie muszą być nudne. Łotewskie sklandrausis są doskonałym dowodem na to, że proste składniki można wykorzystać do stworzenia czegoś nieziemsko pysznego. Patent na ten smaczny wypiek dostałam od siostry, która w tym roku wybrała się na wycieczkę do bałtyckiego kraju. Od razu go pokochałam i to nie tylko dlatego, że jest banalny.
Jak powstał sklandrausis?
Sklandrausis to więcej niż ciasto. Korzenie łotewskiego specjału sięgają XVI wieku. Z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o pojawieniu się wypieku na bazie mąki żytniej z dodatkiem marchewki i ziemniaków w Kurlandii, czyli na terenach zachodniej Łotwy. Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie, a obecnie wyjątkowe tarty warzywne, oznaczone są jako „gwarantowana tradycyjna specjalność” przez Unię Europejską i zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Moją siostrę sklandrausis również zachwyciły. Nawet udało jej się dowiedzieć, jak je przygotować. Szczęśliwie podzieliła się ze mną patentem łotewskiego kucharza.
Jak zrobić łotewskie tarty warzywne?
Nietuzinkowy frykas od bałtyckich sąsiadów Polski nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wystarczy wyrobić kruche ciasto z mąki żytniej, masła i wody i zapiec je z nadzieniami z marchewki i ziemniaka. Często korzysta się jeszcze z kminku, który sprawia, że wypiek pachnie obłędnie. Taką odsłonę pokochała też moja siostra.
Przepis: Tarty Sklandrausis
Pyszne łotewskie tarty warzywne z nadzieniem z marchewek i ziemniaków, którymi zaskoczysz gości i domowników.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Łotewska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 242 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki żytniej
- 50 g masła
- 125 ml wody
- 1 łyżka ziaren kminku
- 1⁄4 łyżeczki soli
Na nadzienie ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 125 ml tłustego mleka
- 50 g masła
- 1⁄4 łyżeczki soli
Na nadzienie marchewkowe:
- 500 g marchewek
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 125 ml miodu
Do posmarowania:
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka miodu
- ½ lyżeczki esencji waniliowej
- 1⁄4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszu ziemniaczanegoZiemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Rozgnieć przy pomocy praski. Połącz z mlekiem, masłem i solą.
- Uszykowanie nadzienia z marchewkiMarchewki umyj, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Nieobrane rozgnieć i wymieszaj z miodem, śmietaną oraz jajkami.
- Wyrabianie ciastaSól i cukier rozpuść w wodzie. Wymieszaj mąkę żytnią z miękkim masłem i dodaj przygotowany płyn, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto około 7 minut. Rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy 8 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podwiń ich brzegi na wysokość do 2 cm.
- Pieczenie sklandrausisW każdej z przygotowanych łódeczek umieść na przemian po łyżeczce masy ziemniaczanej i marchewkowej. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza aż nadzienie stanie się zezłoci, a ciasto stanie się chrupiące (15-20 minut). Upieczone tarty warzywne od razu posmaruj kwaśną śmietaną zmieszaną z odrobiną miodu i esencją waniliową. Posyp cynamonem wedle uznania.
Jak podać sklandrausis?
Tarty warzywne z Łotwy będą pyszne i na zimno i na ciepło. Sama zdecyduj, w jakiej formie połączenie słodkawych marchwi i ziemniaków z lekko kwaskowatą śmietaną będzie smakowało ci bardziej. Od siebie mogę tylko polecić przygotowanie większej porcji, bo szybko schodzi.
Warianty łotewskiej tarty warzywnej
Dawniej po sklandrausis sięgało wielu Łotyszy. W bogatszych warstwach społecznych oprócz ziemniaków i marchewki – które były tanie – danie występowało w wersji bardziej obfitej, bo dodawano jeszcze grzyby i mięso. Współcześnie takich modyfikacji się nie wprowadza, bo wspomniane dodatki są dość wyraziste i potrafią przyćmić smak warzyw.
Nie oznacza to, że łotewskie tarty warzywne nie mogą być modyfikowane. Gdy już tradycyjna odsłona ci się znudzi, eksperymentuj. Ziarna słonecznika, dyni czy siemienia lnianego dodadzą fajnej chrupkości i wartości odżywczych. Świeży koperek, szczypiorek lub tymianek podkreślą dodatkowo smak warzyw. Ser feta lub kozi dodadzą delikatnej słoności i kremowej konsystencji. Jest więc w czym wybierać.
Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzećCzytaj też:
Patent na tę obłędną przekąskę dostałam od francuskiego szefa kuchni. To u mnie hit tego lata