Patent na tę obłędną przekąskę dostałam od francuskiego szefa kuchni. To u mnie hit tego lata

Patent na tę obłędną przekąskę dostałam od francuskiego szefa kuchni. To u mnie hit tego lata

Dodano: 
Mini tarty francuskie z warzywami i serem
Mini tarty francuskie z warzywami i serem Źródło: Shutterstock / thaweerat
Minitarty z warzywami to doskonały pomysł na przekąskę dla gości. Patent na ten przysmak wyjawił mi francuski szef kuchni. Wykonanie zajmuje chwilę, więc często do nich wracam.

Odkąd zdobyłam przepis na minitarty francuskie z warzywami, rzadko robię inne przekąski. Delikatne ciasto kruche w wytrawnej wersji w połączeniu z sezonowymi farszami i pierzynką z sera żółtego jest po prostu wyśmienite. Wykonanie też nie jest aż tak trudne, by rezygnować z tej przekąski na rzecz mniej zdrowych gotowców.

Jak zrobić minitarty francuskie?

Warzywna przekąska robi się niemal sama. Wystarczy, że szybko wyrobisz ciasto i zapieczesz je, a składniki farszu poddusisz. Potem już trzeba będzie tylko wypełnić łódeczki z ciasta nadzieniem i upiec wszystko z dodatkiem sera żółtego. Prawda, że prosto?

Przepis: Mini tarty francuskie z warzywami i serem

Prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna warzywna przekąska z przepisu francuskiego szefa kuchni.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10

Składniki

Na ciasto:

  • 130 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Na farsz:

  • 4 duże pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie cukinie
  • 2 niewielkie bakłażany
  • 2 średnie cebule
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Robienie spodów na tartyNa stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej szczyptę soli. Zimne masło przesiekaj z sypkim produktem. Wbij jajka i sprawnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkuj i wytnij okręgi wielkości twoich foremek na tarty. Umieść je w tych naczyniach, uprzednio smarując ich brzegi masłem. Nakłuj masy widelcem i piecze w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  2. Gotowanie farszuWarzywa umyj, pokrój niewielką kostkę. Z papryki usuń też pestki, a pomidory sparz i pozbaw soku. Cukinie i bakłażany posyp solą i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odlej uwolnione płyny. Cebulę obierz i posiekaj. Podobnie potraktuj czosnek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Wrzuć czosnek, a po chwili dodaj pozostałe warzywa. Wlej trochę wody i duś wszystko pod przykryciem przez 7-10 minut. Po tym czasie smaż jeszcze chwilę bez przykrycia, by uwolnić nadmiar płynu z naczynia. Na koniec dopraw ziołami prowansalskim, solą i pieprzem.
  3. Pieczenie mini tart z warzywamiNa upieczonych spodach ułóż farsz warzywny. Wierzch posyp startym na tarce o średnich oczkach serem żółtym. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

Jak podać warzywne tarty?

Przekąska najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu. Gdy jest jeszcze ciepła, ser przyjemnie się ciągnie. Możesz ją odgrzać, ale wtedy skrop ją wcześniej delikatnie wodą lub połóż na wstawianym do mikrofalówki talerzu niewielką kostkę lodu. Te sztuczki pomogą uniknąć przesuszenia spodu tarty.

Minitarty będą się pięknie prezentowały na talerzu, jeśli posypiesz je świeżymi ziołami. Do letniej kompozycji warzyw świetnie sprawdzą się bazylia, szałwia czy tymianek. Możesz też oprószyć gotową przekąskę pieprzem, by nabrała nieco charakteru.

Wskazówki dotyczące przygotowania minitart

By minitarty na pewno się udały, zagnieć ciasto, korzystając z bardzo zimnego masła. Najlepiej wyjmij je z lodówki tuż przed dodaniem do mąki i nie przygotowuj masy zbyt długo, by nie nagrzać jej bardzo ciepłem od dłoni. Wtedy wszystko pójdzie jak z płatka. W moim farszu pojawiły się letnie warzywa, czyli cukinie, papryki, pomidory i bakłażany. Doprawiłam je ziołami prowansalskimi. To prosta i szybka w przygotowaniu opcja, ale do nadziania minitart możesz wykorzystać dowolne składniki, także mięsa czy wyraźne w smaku sery.

Jeśli po wypełnieniu tart pozostanie ci sporo farszu, podaj go wraz z makaronem lub kaszą jako ciepłą kolację. Polecam postawić na bogatą w białko komosę ryżową lub kaszę jaglaną.

Czytaj też:
Cukinia pieczona w serze idealna na przekąskę. Zrobisz ją łatwo, a smakuje obłędnie
Czytaj też:
Przepis na tę przekąskę zdradził mi szef restauracji. Jem ją na kolację, bo jest lekka