Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzeć

Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzeć

Dodano: 
Quiche Lorraine Ewy Wachowicz
Quiche Lorraine Ewy Wachowicz Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Francuska tarta wytrawna jest przyjemna w smaku i sycąca. Warto ją zrobić zamiast zapiekanki na obiad. Z przepisem Ewy Wachowicz pójdzie jak z płatka.

Zapiekanka na obiad jest jednym z prostszych wyborów. Można do niej dodać dowolne składniki, a czas przygotowania zazwyczaj nie jest długi. Czasem jednak dobrze jest wprowadzić do kulinarnego repertuaru urozmaicenie. Świetną opcją jest zainspirowanie się kuchnią gwiazd. Dziś polecamy francuską tartę według przepisu Ewy Wachowicz.

Przepis na quiche lorraine od Ewy Wachowicz

Wykonanie proponowanej przez Ewę Wachowicz quiche lorraine, czyli francuskiej tarty wytrawnej na półkruchym spodzie z jajeczno-śmietanową masą, choć wydaje się skomplikowanie, nie sprawi wam trudu. Postępując zgodnie ze wskazówkami zdobywczyni tytułu Miss Polonia, podacie elegancki i smaczny obiad.

Ewa Wachowicz w swoim przepisie udowadnia, że francuskie wypieki nie muszą kojarzyć nam się ze słodkościami. Pyszna francuska tarta z kremowym wnętrzem i sycącym boczkiem jest wręcz idealna na obiad. Warto ją zrobić zamiast zapiekanki z makaronem czy ziemniakami.

Nim przystąpicie do działania, uzupełnijcie jednak swoje kuchenne zapasy o dobrej jakości produkty. Potrzebny będzie przede wszystkim niezbyt tłusty boczek. Do niego dokupcie dobre masło, jajka i ser żółty. Warto też poszukać świeżego tymianku, bo jest kluczem do sukcesu tego dania.

Przepis: Quiche Lorraine Ewy Wachowicz

Prosta, smaczna i sycąca francuska tarta wytrawna w wykonaniu Miss Polski zachwyci waszą rodzinę. Zróbcie na obiad i patrzcie jak znika z talerza.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli

Na nadzienie:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • pieprz
  • sól
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • kawałek boczku wędzonego
  • kilka ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • kawałek sera żółtego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodu na francuską tartę wytrawnąMąkę przesiej na czystą stolnicę. Dodaj zimne masło, posól i przesiekaj. Ze składników uformuj kopczyk z dołkiem. Wlej do niego wodę, a następnie wyrób ciasto. Zabezpiecz je folią spożywczą i włóż do lodówki na pól godziny. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj i wypełnij nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Nakłuj przy pomocy widelca. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Usuń papier oraz ziarna i kontynuuj pieczenie przez kwadrans.
  2. Przygotowanie nadzienia do tarty Ewy WachowiczDo miski wbij jajka, dodaj do nich żółtka i połącz. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę i rozdrobniony świeży tymianek. Boczek potnij w kostkę i zrumień na suchej patelni. Gdy uwolni tłuszcz, wrzuć do niego posiekany czosnek. Szybko przesmaż i odstaw.
  3. Przygotowanie quiche lorraineBoczek z czosnkiem przenieś na wypieczony wcześniej spód. Zalej masą jajeczno-śmietanową. Posyp startym serem żółtym. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza przy włączonym termoobiegu.

Jak podawać quiche lorraine od Ewy Wachowicz?

Gwiazda do pysznej alternatywy zapiekanki na obiad podaje grillowaną sałatę rzymską z sosem winegret. Przygotowuje się ją ekspresowo. Wystarczy pokroić umyte zielone warzywo na ćwiartki, zrumienić na oliwie i polać mieszanką oliwy z oliwek i soku z cytryny (w proporcji 3:1) oprószoną odrobiną pieprzu.

Jeśli nie gustujecie w sałatach, podanie soczystej polskie surówki np. z marchewki czy kapusty kiszonej też będzie dobrym pomysłem. Możecie też udekorować quiche lorraine odrobiną gęstej śmietany i zieleniny np. natki pietruszki.

Czytaj też:
Ewa Wachowicz zdradziła swój pomysł na surówkę z marchewki. Wystarczy jeden dodatek
Czytaj też:
Tę tanią i prostą zapiekankę ziemniaczaną robię od razu na dwa dni. Rodzina kocha ten szybki obiad

Źródło: Smaki.pl, ewawachowicz.pl