To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniach

To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniach

Dodano: 
Ogórki z chili
Ogórki z chili Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Robi się je łatwo, a znikają błyskawicznie. Co roku robię takie ogórki do słoików i co roku obiecuję sobie, że tym razem uszykuję więcej, bo często nie wytrzymują nawet do jesieni.

Krokodylki z chili, czyli ogórki w pikantnej zalewie, to rewelacyjny sposób na zachowanie ogórków na dłużej. Spodoba się miłośnikom wyrazistych i ostrych smaków. U mnie krokodylki znikają zawsze ze spiżarni jako jedne z pierwszych i często późną jesienią nie mam już żadnego słoika.

Jak zrobić krokodylki z chili?

Zrobienie krokodylków wymaga nieco czasu, ale pracy przy nich dużo nie jest. Robię te ogórki na dwa sposoby: czasem zalewam gorącą zalewą i do słoików przekładam, kiedy ostygną (i dopiero ewentualnie pasteryzuję), czasem układam ogórki w słoikach razem z kawałkami papryczki chili i po zalaniu gorącą zalewą zakręcam. Ten drugi sposób jest mniej pracochłonny i taki podaję w przepisie. Po zalaniu gorącą zalewą ogórki zmienią kolor – to naturalne.

Ważne: w przepisie podałam orientacyjne ilości czosnku i chili, jeśli nie chcesz bardzo ostrych ogórków, wybierz dolny przedział.

Przepis: Krokodylki z chili

Ogórki w ostrej zalewie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 6-10 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki chili

opcjonalnie:

  • 1 papryczka chili

zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ogórkówOgórki dobrze umyj i pokrój wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Zasyp solą i odstaw na 4-8 godzin. Odlej wodę, która się wytworzyła. Do ogórków dodaj chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszaj.
  2. Robienie zalewyZagotuj wszystkie składniki zalewy i gorącą zalej ogórki ułożone ciasno w słoikach. Zakręć i odstaw na co najmniej dwa dni. Jeśli chcesz zachować ogórki na dłużej, gorące pasteryzuj przez ok. 10 minut.

Pikantnymi ogórkami można się zajadać już po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki dobrze przejdą.

Jak pasteryzować ogórki?

Jeśli chcesz zachować ogórki na zimę, koniecznie je zapasteryzuj. Można to zrobić w garnku lub w piekarniku. Garnek należy wyłożyć ściereczką i ułożyć słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać wodą do wysokości 2/3 słoików i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. W piekarniku wystarczy wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na 10 minut (jeśli wkładasz zimne ogórki, włóż do zimnego piekarnika i odliczaj 10 minut od momentu osiągnięcia 110 stopni). Może zostawić ogórki do ostygnięcia w piekarniku.

Jak wykorzystać krokodylki z chili?

Gotowe ogórki można podać na wiele sposobów. Same w sobie są pyszną przekąską, można je kłaść na kanapki, dodawać do sałatek, koreczków, są też doskonałym dodatkiem do mięs – w sezonie zabierz słoik na imprezę z grilla, a wszyscy będą prosić o przepis.

Czytaj też:
Jaką sól dodać do ogórków? Mit z solą jodowaną obalony!
Czytaj też:
Z pomidorów i bułek robię jedną z najlepszych sałatek. Sekretem jest ten dodatek