Kolorowa sałatka niczym torcik. Robię ją z pieczonych warzyw i lekkiego kremu

Kolorowa sałatka niczym torcik. Robię ją z pieczonych warzyw i lekkiego kremu

Dodano: 
Sałatka z pieczonych warzyw
Sałatka z pieczonych warzyw Źródło: Shutterstock / marco mayer
Lubicie pieczone warzywa? Pokażę wam, jak zamienić je w pyszną sałatkę. Będzie wyglądała niczym torcik, dzięki czemu sprawdzi się nawet na uroczystym stole. Możecie podać ją na przekąskę lub przystawkę.

Najzdrowsze są surowe warzywa, ale najwięcej smaku mają pieczone i grillowane. Dzięki lekkiemu przyrumienieniu nabierają doskonałego smaku i aromatu i są lekkie dla żołądka. Choć pieczone warzywa są smaczne, to nie zawsze wyglądają apetycznie. Ja jednak zamieniam je w wyjątkową sałatkę, którą od razu chce się zjeść. Można ją podać na przystawkę, czy przekąskę.

Jakie warzywa najlepiej nadają się na sałatkę-torcik?

Do pieczenia najlepiej jest przeznaczyć twardsze warzywa o zwięzłym miąższu. Dzięki temu po upieczeniu będą miały przyjemną, lekko chrupiącą konsystencję. Dobrze więc sprawdzą się: kolorowa papryka, cebula, cukinia czy bakłażan. Można też upiec marchewkę, buraka albo seler naciowy. Te warzywa też dobrze będą się komponować z kremem jogurtowym.

Jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw?

By przygotować tę sałatkę, najpierw trzeba podpiec warzywa. Gdy wystygną, wystarczy je przełożyć kremem jogurtowym.

Przepis: Sałatka z pieczonych warzyw

Pieczone warzywa przekładane jogurtowym kremem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • ok. 100 g sera feta lub typu feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie warzywWarzywa umyj, cebulę i czosnek obierz, papryki oczyść z nasion. Cukinię, bakłażan, cebulę i papryki pokrój w niedużą kostkę. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i oliwą. Przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź, osącz.
  2. Przygotowanie kremu jogurtowegoJogurt naturalny zblenduj z połową fety i z 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Jeśli krem nie jest dla ciebie zbyt słony, możesz dodać więcej fety. Krem dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wykańczanie sałatki6 niedużych ringów ułóż na dużym, płaskim talerzu. Na spód każdego wyłóż cienką warstwę warzyw. Przykryj ją kremem jogurtowym, lekko ubij. Posyp pozostałymi warzywami, również lekko ubij. Zdejmij ringi i serwuj sałatkę.

Inne sposoby przyrządzenia warzyw

Warzywa na tę sałatkę można też usmażyć, poddusić lub zgrillować. Jeśli chcesz je przygotować na patelni, pokrój je od razu w kostkę, a potem przesmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Smaż na niedużym ogniu, aż zrobią się miękkie. Dobrym sposobem jest też pokrojenie warzyw w kostkę i podduszenie na patelni z odrobiną wody. Warzywa można też opiec na grillu. W tym celu należy pokroić je na większe kawałki, posmarować oliwą i zrumienić na ruszcie z dwóch stron. Paprykę można przekroić na pół lub w ćwiartki, cukinię w grubsze plastry, a cebulę na cząstki.

Źródło: smaki.pl