Najzdrowsze są surowe warzywa, ale najwięcej smaku mają pieczone i grillowane. Dzięki lekkiemu przyrumienieniu nabierają doskonałego smaku i aromatu i są lekkie dla żołądka. Choć pieczone warzywa są smaczne, to nie zawsze wyglądają apetycznie. Ja jednak zamieniam je w wyjątkową sałatkę, którą od razu chce się zjeść. Można ją podać na przystawkę, czy przekąskę.
Jakie warzywa najlepiej nadają się na sałatkę-torcik?
Do pieczenia najlepiej jest przeznaczyć twardsze warzywa o zwięzłym miąższu. Dzięki temu po upieczeniu będą miały przyjemną, lekko chrupiącą konsystencję. Dobrze więc sprawdzą się: kolorowa papryka, cebula, cukinia czy bakłażan. Można też upiec marchewkę, buraka albo seler naciowy. Te warzywa też dobrze będą się komponować z kremem jogurtowym.
Jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw?
By przygotować tę sałatkę, najpierw trzeba podpiec warzywa. Gdy wystygną, wystarczy je przełożyć kremem jogurtowym.
Przepis: Sałatka z pieczonych warzyw
Pieczone warzywa przekładane jogurtowym kremem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- ok. 100 g sera feta lub typu feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczenie warzywWarzywa umyj, cebulę i czosnek obierz, papryki oczyść z nasion. Cukinię, bakłażan, cebulę i papryki pokrój w niedużą kostkę. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i oliwą. Przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź, osącz.
- Przygotowanie kremu jogurtowegoJogurt naturalny zblenduj z połową fety i z 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Jeśli krem nie jest dla ciebie zbyt słony, możesz dodać więcej fety. Krem dopraw do smaku pieprzem.
- Wykańczanie sałatki6 niedużych ringów ułóż na dużym, płaskim talerzu. Na spód każdego wyłóż cienką warstwę warzyw. Przykryj ją kremem jogurtowym, lekko ubij. Posyp pozostałymi warzywami, również lekko ubij. Zdejmij ringi i serwuj sałatkę.
Inne sposoby przyrządzenia warzyw
Warzywa na tę sałatkę można też usmażyć, poddusić lub zgrillować. Jeśli chcesz je przygotować na patelni, pokrój je od razu w kostkę, a potem przesmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Smaż na niedużym ogniu, aż zrobią się miękkie. Dobrym sposobem jest też pokrojenie warzyw w kostkę i podduszenie na patelni z odrobiną wody. Warzywa można też opiec na grillu. W tym celu należy pokroić je na większe kawałki, posmarować oliwą i zrumienić na ruszcie z dwóch stron. Paprykę można przekroić na pół lub w ćwiartki, cukinię w grubsze plastry, a cebulę na cząstki.