Dodaję do tego farszu jeden składnik i robię naleśniki, za którymi przepada moja rodzina

Dodaję do tego farszu jeden składnik i robię naleśniki, za którymi przepada moja rodzina

Dodano: 
Twaróg z rodzynkami
Twaróg z rodzynkami Źródło:Shutterstock / dementievd7
Naleśniki można zrobić wytrawne i na słodko. Jednak to za tymi drugimi przepadają dzieci. Jeśli chcesz podać im coś wartościowego, nadziej naleśniki twarogiem ze zdrowym dodatkiem. Cała rodzina się ucieszy.

Naleśniki to tania i prosta potrawa, która smakuje wszystkim. Zwłaszcza jeśli nadzieje się je słodkim farszem. Gdy jednak chcesz sprawić rodzinie przyjemność, a jednocześnie podać jej coś zdrowego, postaw na prosty farsz z twarogu. Wystarczy, że dorzucisz do niego rodzynki, a całość będzie słodka i wartościowa.

Wartość odżywcza rodzynek

Rodzynki to nic innego, jak suszone winogrona. Po wysuszeniu obniża się w nich zawartość wody, wskutek czego robią się o wiele słodsze i lekko kleiste. Rodzynki zawierają naturalne cukry, takie jak glukoza i fruktoza, a także błonnik. Dlatego mimo, że są słodkie, są też zdrowe i wartościowe. W rodzynkach znajdziemy także witaminy i sole mineralne. Warto więc po nie sięgać na przekąskę, zastępując nimi np. klasyczne słodycze.

Jak zrobić zdrowy, słodki farsz do naleśników?

Podstawą tego farszu będzie twaróg. Najlepiej sprawdzi się klinek lub krajanka, które nazywa się też białym serem. Zrobiony z nich farsz będzie zwarty i nie wypłynie z naleśników. Jednak można też sięgnąć po twarożek kanapkowy czy twaróg sernikowy z wiaderka.

Przepis: Zdrowy słodki farsz do naleśników

Farsz do naleśników z twarogu i rodzynek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g białego sera
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1-2 łyżki cukru
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie farszuRodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut. Biały ser pokrusz do miski, ewentualnie włóż go do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego jogurt i cukier, utrzyj na jednolitą masę. Dodaj osączone rodzynki, ponownie utrzyj. Farszem nadziewaj usmażone naleśniki.

Wskazówka: Naleśniki po nadzianiu możesz obsmażyć, ale nie jest to konieczne, bo farsz nie zawiera jajka.

Inne pomysły na zdrowy, słodki farsz do naleśników?

Twaróg z rodzynkami to nie jedyny zdrowy i słodki farsz do naleśników. Podobnie wartościowe i smaczne będzie nadzienie z prażonych jabłek. Wybierz nieco słodsze owoce, by nie trzeba było dodawać do nich cukru. Naleśniki możesz też podać z truskawkami i jogurtem naturalnym, a także polać miodem lub syropem klonowym. Choć są one słodkie, zawierają tylko naturalne, a więc zdrowsze cukry.

Czytaj też:
Smażę naleśniki i przekładam je domową nutellą. Ten tort moi bliscy mogą jeść codziennie
Czytaj też:
Puszyste naleśniki idealne na początek sezonu truskawkowego. Nikt im się nie oprze