Smażę naleśniki i przekładam je domową nutellą. Ten tort moi bliscy mogą jeść codziennie

Smażę naleśniki i przekładam je domową nutellą. Ten tort moi bliscy mogą jeść codziennie

Dodano: 
Tort z naleśników
Tort z naleśników Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Naleśniki idealnie sprawdzają się nie tylko jako danie na śniadanie lub obiad. Z naleśników możesz również przygotować obłędnie pyszny i efektowny deser, którym zaskoczysz wszystkich. Sprawdź, jak zrobić tort naleśnikowy z kremem kakaowo-orzechowym.

Naleśniki można podawać z różnymi nadzieniami. Często nadziewam je mięsnym i warzywnym farszem oraz podaję na słodko. Gdy jednak mam nieco więcej wolnego czasu, lubię przygotować tort z naleśników, który uwielbiają moi bliscy. Usmażone i ostudzone naleśniki przekładam domową nutellą, która nie wymaga długiego przygotowywania, a jest źródłem cennych składników odżywczych. No i smakuje lepiej od sklepowej wersji tego popularnego kremu.

Jak zrobić tort z naleśników?

Tort z naleśników możesz przygotować w wersji ekspresowej, przekładając ostudzone placki z ciasta naleśnikowego sklepowym kremem kakaowo-orzechowym lub poświęcić nieco więcej czasu i przygotować domowy krem.

Krem z kakao i ulubionych orzechów (ja używam orzechów laskowych) to wartościowy pod względem odżywczym dodatek do kanapek oraz deserów. Aby przygotować domowy krem kakaowo-orzechowy, niezbędny jest mocny malakser lub blender kielichowy. Możesz przed przystąpieniem do mielenia orzechów posiekać je na mniejsze kawałki.

Porada: aby zapobiec przegrzewaniu się urządzenia podczas mielenia orzechów, najlepiej robić częste przerwy. Możesz też podzielić orzechy na mniejsze porcje. Do gotowego kremu możesz dodać nieco drobno posiekanych orzechów, które będą przyjemnie chrupały podczas jedzenia deseru.

Tort naleśnikowy możesz przygotować, robiąc tradycyjne ciasto naleśnikowe, ciasto bez mąki, ciasto bez jajka lub ciasto na mleku roślinnym. Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta naleśnikowego możesz dodać np. naturalny aromat migdałowy lub pomarańczowy, a także kakao.

Przepis: Tort z naleśników z kremem kakaowo-orzechowym

Ten oryginalny tort z naleśników to efektowny deser, który w pełni zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 25 min.
Liczba porcji
15

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • szczypta soli

Na krem kakaowo-orzechowy:

  • 300 g orzechów laskowych
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub mleka roślinnego
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki prażonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Prażenie orzechówOrzechy laskowe do kremu upraż na suchej patelni lub w piekarniku (170 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, 15 minut). Ja razem z orzechami do kremu prażę 3/4 szklanki orzechów do dekoracji tortu z naleśników. Przestudzone orzechy obierz z brązowych łusek. Aby ułatwić sobie obranie orzechów z gorzkich łupinek, możesz przełożyć je do słoika lub plastikowego pojemnika i przez chwilę energicznie mieszać lub potrząsać szczelnie zamkniętym pojemnikiem. Wskazówka: do kremu kakaowo-orzechowego możesz dodać nie tylko orzechy laskowe, ale także np. orzechy arachidowe, orzechy nerkowca i migdały w dowolnych proporcjach. Nie polecam robić kremu z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich, które są gorzkawe w smaku.
  2. Topienie czekoladyTabliczkę mlecznej lub gorzkiej czekolady roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  3. Mielenie orzechówUprażone i obrane z brązowych łusek orzechy przełóż do pojemnika malaksera lub blendera kielichowego. Miksuj (najlepiej pulsacyjnie) do momentu, aż orzechy zaczną puszczać tłuszcz i będą miały konsystencję mokrego piasku.
  4. Dodanie pozostałych składników kremuDo zmielonych orzechów dodaj roztopioną czekoladę, mleko, kakao, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Nie dodawaj miodu – miód polecam dodać na końcu, dopasowując jego ilość do własnych preferencji smakowych. Robiąc krem kakaowo-orzechowy z mleczną czekoladą, dodaję 1-2 łyżki miodu; używając gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, dodaję 3-4 łyżki miodu. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Na koniec dodaj miód do smaku i drobno posiekane orzechy (opcjonalnie).
  5. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo wysokiego naczynia wlej mleko, wodę gazowaną (opcjonalnie zwykłą wodę lub samo mleko), ekstrakt waniliowy oraz wbij jajka. Wymieszaj mokre składniki łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mieszaj/miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj cukier do smaku (możesz pominąć ten składnik) oraz szczyptę soli i wymieszaj. Odstaw gotowe ciasto naleśnikowe na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Porada: do ciasta naleśnikowego możesz dodać 1 łyżkę oleju, dzięki któremu bez problemu usmażysz naleśniki na suchej patelni lub jedynie na kilku kroplach oleju (w zależności od rodzaju patelni).
  6. SmażenieUsmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gotowe naleśniki powinny być rumiane z obu stron. Usmażone placki odkładaj na deskę lub odwrócony do góry dnem głęboki talerz. Z powyższych proporcji składników smażę 24 naleśniki o średnicy 24 cm. Gotowy tort jest wysoki. Jeżeli chcesz przygotować mniejszą porcję deseru, to użyj połowy składników na ciasto naleśnikowe. Nadmiar kremu kakaowo-orzechowego możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
  7. WykonanieOstudzone naleśniki przełóż niewielką ilością kremu kakaowo-orzechowego, lekko dociskając. Pamiętaj, aby pokryć kremem cały naleśnik – jeżeli boki naleśników nie będą posmarowane kremem, to zaczną się podwijać. Gdy przełożysz wszystkie placki, połóż na wierzchu tortu z naleśników deskę do krojenia i obciąż ją wypełnionym wodą garnkiem. W międzyczasie stop czekoladę na polewę oraz pokrój prażone orzechy na mniejsze kawałki.
  8. Dekorowanie i chłodzenieUdekoruj wierzch tortu z naleśników stopioną czekoladą oraz orzechami laskowymi. Przed podaniem schłodź tort z naleśników w lodówce. Pamiętaj o przykryciu deseru kloszem, żeby nie wchłonął zapachów z lodówki.

Polecam usmażyć cieniutkie naleśniki – im więcej warstw, tym wyższy tort. Wierzch tortu z poniższego przepisu dekoruję polewą z mlecznej i gorzkiej czekolady oraz prażonymi orzechami laskowymi.

Jak podawać tort z naleśników?

Tort z naleśników podawaj pokrojony na trójkąty lub paski. Nóż do krojenia tortu naleśnikowego powinien być bardzo ostry.

Tort z naleśników z innymi wariantami kremu

Naleśniki możesz przełożyć różnymi kremami np. kremem na bazie serka mascarpone, kremem śmietanowym lub budyniowym. Sprawdzą się również dżem, marmolada bądź konfitura.

Do domowego kremu kakaowo-orzechowego możesz dodać ulubioną marmoladę lub konfiturę, suszone owoce np. daktyle (dodatek słodkich owoców suszonych pozwala zrezygnować z dodawania miodu), skórkę pomarańczową bądź liofilizowane owoce.

Wyśmienicie smakuje również tort z naleśników przekładany kremem kakaowo-orzechowym oraz masłem orzechowym.

Czytaj też:
Odkryj przepis cioci Krysi na wyjątkowy tort makowy. Ten smakołyk zachwyci wszystkich
Czytaj też:
Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorek