Puszyste naleśniki idealne na początek sezonu truskawkowego. Nikt im się nie oprze

Puszyste naleśniki idealne na początek sezonu truskawkowego. Nikt im się nie oprze

Dodano: 
Naleśniki z serkiem i truskawkami
Naleśniki z serkiem i truskawkami Źródło:Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Naleśniki z truskawkami? Nie trzeba dwa razy powtarzać! Dodaj do tego kremowy twaróg, a jesteśmy pewni, że zrobisz je w sezonie truskawkowym nie raz.

Idealnie puszyste naleśniki z truskawkami i serem to jedno z moich ulubionych dań w sezonie truskawkowym. To delikatne ciasto i przepyszne nadzienie z sera i truskawek.

Jak zrobić naleśniki z truskawkami i serem?

Sekretem tych naleśników jest rewelacyjne ciasto i serowe nadzienie. Na zrobienie ciasta zarezerwuj nieco więcej czasu, ponieważ warto, aby "odpoczęło". Po zmiksowaniu składników, po prostu odstaw je nawet na 30 minut. Po co to robić? W tym czasie mąka napęcznieje, a zawarty w niej gluten sprawi, że ciasto po usmażeniu będzie elastyczne i będzie miało idealną konsystencję. Ten prosty patent pozwoli usmażyć idealne naleśniki, które nie będą rwały się przy przewracaniu na drugą stronę (uwierz, te pół godziny naprawdę robi różnicę).

Nasze nadzienie to twarożek połączony ze śmietanką. Najlepiej wykorzystać tu tłusty twaróg, który jest bardzo kremowy. Jeśli jednak wolisz wersję fit, weź twarożek chudy, a śmietankę zastąp jogurtem naturalnym. Jeśli lubisz bardzo słodkie dania, możesz dodać do ciasta 2-3 łyżeczki cukru. Do serka najlepiej dodać całe kawałki truskawek, będą ładnie wyglądały i dadzą nadzieniu ciekawą teksturę, ale można również owoce rozgnieść widelcem razem z twarożkowo-śmietankową masą.

Przepis: Naleśniki serem i truskawkami

Sezonowa wersja naleśników na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
541 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • szczypta soli

na krem:

  • szklanka śmietanki 36%
  • 400 tłustego twarożku
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta i nadzieniaSkładniki na ciasto zmiksuj i odstaw na ok. 20-30 minut. W tym czasie umyj truskawki i pokrój je na ćwiartki. Do twarożku dodaj cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszaj widelcem. Dodaj do twarożku truskawki.
  2. Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli jest taka potrzeba, posmaruj patelnię odrobiną oleju (olej jest w naleśnikach, więc jeśli masz dobrą patelnię, nie powinny przywierać). Gotowe naleśniki smaruj grubą warstwą serka z truskawkami i składaj lub zawijaj.

Naleśniki można podawać z polewami czy słodkimi sosami. Idealnie pasuje tu polewa czekoladowa, a jeśli kochasz nade wszystko truskawki, zmiksuj porcję truskawek z odrobiną ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny i polej owocowym sosem swoje naleśniki.

Słodkie naleśniki z serem i truskawkami możesz podawać jako posiłek (to coś dla fanów słodkich śniadań i obiadów), ale taki naleśnik zaserwowany z czekoladą, udekorowany listkami mięty lub melisy, będzie też idealnym deserem.

Czytaj też:
Takich leniwych jeszcze nie jedliście. Kluseczki serowe z truskawkami można podać na śniadanie
Czytaj też:
Ta sałatka zachwyca kolorami i zaskakuje składnikami. A smakuje, że palce lizać