Smaruję plastry cukinii i zwijam roladki. Pół godziny w piekarniku i pyszny obiad gotowy

Smaruję plastry cukinii i zwijam roladki. Pół godziny w piekarniku i pyszny obiad gotowy

Dodano: 
Pieczone roladki z cukinii
Pieczone roladki z cukinii Źródło:Shutterstock / Anna Shepulova
Marzy ci się lekki, prosty obiad? Sięgnij po cukinię, ser i sos pomidorowy. Z tych składników zrobisz pyszne i eleganckie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, a na obiad w ciepły dzień pasują, jak ulał.

Gdy za oknem ciepło i słonecznie, od razu mam ochotę na lżejszy obiad. Bez mięsa i nadmiaru kalorii. Dobrze też, by przygotowanie tego posiłku nie zajęło zbyt dużo czasu, bo wiosną szkoda go tracić w kuchni. Dlatego pomyślałam, że dziś zrobię roladki z cukinii zapiekane w sosie pomidorowym. Mam akurat wszystkie potrzebne składniki, bo nie są zbyt wyszukane i zwykle trzymam je w swoich zapasach. Także zapraszam do kuchni.

Czym można nadziać roladki z cukinii na ciepło?

Gdy myślę o lekkich roladkach z cukinii, to raczej na myśl przychodzą mi różne sery i warzywa. Zwykle stosuję jeden z dwóch farszów. Pierwszy robię z sera feta, świeżej mięty i pomidorów. A drugi z sera ricotta lub zwykłego twarogowego i suszonych pomidorów. Oba doprawiam czosnkiem, bo idealnie pasuje do tych składników. W jednym i drugim przypadku można zrezygnować z pomidorów. Ja jednak lubię, je dodawać, bo zwiększają wyrazistość potrawy. Farsz do roladek można też zrobić na bazie szpinaku i wzbogacić go serem mozzarella.

Jednak oczywiście można też przygotować roladki z cukinii w bardziej pożywnej wersji, czyli nadziewane mięsem mielonym. Należy je tylko wymieszać z jajkiem i doprawić przyprawami oraz ziołami. Takie roladki trzeba jednak nieco dłużej piec, bo nadziewamy je jednak surowym mięsem.

Jak zrobić roladki z cukinii na ciepło?

Przygotowanie roladek z cukinii składa się z dwóch głównych etapów. Pierwszy to wykonanie samych roladek, drugi to przyrządzenie sosu.

Przepis: Zapiekane roladki z cukinii

Roladki z cukinii nadziewane serowym farszem zapiekane w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

Na roladki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 250 g sera ricotta
  • 2-3 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj. Każdą pokrój wzdłuż w dość cienkie plasterki. Możesz to zrobić przy pomocy nożyka szczelinowego lub zwykłego noża. Plastry cukinii oprósz solą i pieprzem.
  2. Sporządzenie farszuSer ricotta przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj drobno posiekane pomidory suszone oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją w rondelku na oleju. Dodaj posiekane ząbki czosnku, chwilę przesmaż. Wlej pomidory z puszki, duś całość 10-15 minut, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i bazylią.
  4. Wykańczanie potrawyKażdy plaster cukinii posmaruj farszem. Zwiń dość ścisłe roladki. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na spód wylej trochę sosu pomidorowego. Ułóż na nim roladki. Zalej je pozostałym sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut.

Wskazówka: Przed zapieczeniem potrawę można posypać startą mozzarellą. Będzie bardziej sycąca.

W jakim sosie można zapiec roladki z cukinii?

Moim zdaniem pomidory i sos pomidorowy idealnie pasują do cukinii. Ma ona bowiem łagodny smak, który dobrze komponuje się z bardziej wyrazistymi dodatkami. Danie też prezentuje się niezwykle apetycznie. Jeśli jednak nie przepadacie za pomidorami albo nie macie ich pod ręką, możecie zapiec roladki w innym sosie. Tutaj dobrze też sprawdzi się sos beszamelowy czy masa śmietankowo-jajeczna. Przed zapiekaniem całość warto posypać serem. Oba sosy są niestety bardziej kaloryczne niż pomidorowy, ale smakują doskonale.

Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony
Czytaj też:
Zielone roladki na pierwszy dzień wiosny. Potrzebujesz tylko 3 składników