Cukinia nie ma bardzo wyrazistego smaku, dlatego przygotowywane z nią dania wymagają dodania aromatycznych warzyw oraz ziół. Idealnym dopełnieniem zupy z cukinii jest podsmażona z czosnkiem cebula. Przed podaniem polecam posypać zupę krem z cukinii posiekanym szczypiorkiem, cebulką dymką lub natką pietruszki. Możesz też skropić gotową zupę odrobiną aromatyzowanej chili oliwy z oliwek.
Jak zrobić zupę krem z cukinii?
Krem z cukinii możesz przygotować na bazie bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego.
Przepis: Zupa krem z cukinii
Krem z cukinii ma delikatną, kremową konsystencję. Idealnie komponuje się z domowymi grzankami.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 4 szklanki bulionu
- 2 średnie białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- cytryna
- sól i pieprz
Na grzanki:
- 8 kromek pszennego pieczywa
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCukinię umyj, osusz, obierz i przekrój na pół. Jeżeli cukinia zawiązała pestki, to usuń gniazda nasienne – wydrąż je za pomocą łyżki. Młode cukinie nadają się do spożycia razem ze skórką i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Cebulę i czosnek obierz. Szczypiorek i natkę pietruszki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- KrojenieCukinię pokrój w półplasterki lub w drobną kostkę. Aby skrócić czas przygotowania zupy cukiniowej, możesz zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach lub na szatkownicy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- SmażenieW garnku z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Zeszklij białą cebulę. Dodaj posiekany czosnek oraz liść laurowy i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Do podsmażonej z czosnkiem cebuli dodaj cukinię. Smaż około 5 minut na dużym ogniu, często mieszając.
- Dodanie bulionuDo garnka z podsmażonymi warzywami dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu około 15 minut.
- Miksowanie i dodanie śmietanyWyjmij z garnka liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj do zmiksowanej zupy śmietankę kremówkę, wymieszaj i zagotuj.
- Przyprawianie kremuDopraw zupę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
- Przygotowanie grzanekPieczywo pszenne pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i smaż około 1 minutę. Wyjmij czosnek, zdejmij patelnię z ognia i dodaj ostrą oraz słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Ustaw ponownie patelnię na gazie i dodaj pieczywo pszenne. Smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż grzanki staną się chrupiące. Możesz też wymieszać pokrojone pieczywo pszenne z papryką i czosnkiem granulowanym, skropić oliwą i upiec w piekarniku.
Zupę krem z cukinii podawaj z ciepłymi grzankami. Przed podaniem posyp wierzch potrawy posiekanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
Jak można modyfikować przepis na zupę krem z cukinii?
Zupa krem to danie, które śmiało dostosujesz do potrzeb i smaków swojej rodziny. Oto kilka cennych wskazówek:
- Zupę krem z cukinii możesz doprawić do smaku ulubionymi ziołami świeżymi lub suszonymi np. rozmarynem, tymiankiem, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, ziołami sycylijskimi. Doskonale smakuje również zupa cukiniowa doprawiona suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz płatkami chili.
- Jeżeli lubisz pikantne zupy, to możesz razem z czosnkiem i cebulą podsmażyć drobno posiekaną papryczkę chili.
- Przed podaniem możesz doprawić zupę cukiniową aromatyzowaną oliwą oraz posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami pestkami słonecznika lub dyni.
- Możesz zrezygnować z dodawania do zupy cukiniowej śmietanki kremówki i udekorować potrawę przed podaniem kleksem kwaśnej śmietany.
- Krem z cukinii możesz posypać również prażonym słonecznikiem, pestkami z dyni lub orzeszkami pinii.
Czytaj też:
Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo. Tymi plackami zajada się cała moja rodzinaCzytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony