Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę

Dodano: 
Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii Źródło:Shutterstock / New Africa
Zupa krem z cukinii zachwyca delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Uwielbiam jej unikalny smak, który doskonale podkreślają ostre grzanki paprykowo-czosnkowe. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę krem z cukinii.

Cukinia nie ma bardzo wyrazistego smaku, dlatego przygotowywane z nią dania wymagają dodania aromatycznych warzyw oraz ziół. Idealnym dopełnieniem zupy z cukinii jest podsmażona z czosnkiem cebula. Przed podaniem polecam posypać zupę krem z cukinii posiekanym szczypiorkiem, cebulką dymką lub natką pietruszki. Możesz też skropić gotową zupę odrobiną aromatyzowanej chili oliwy z oliwek.

Jak zrobić zupę krem z cukinii?

Krem z cukinii możesz przygotować na bazie bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego.

Przepis: Zupa krem z cukinii

Krem z cukinii ma delikatną, kremową konsystencję. Idealnie komponuje się z domowymi grzankami.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 średnie białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • sól i pieprz

Na grzanki:

  • 8 kromek pszennego pieczywa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinię umyj, osusz, obierz i przekrój na pół. Jeżeli cukinia zawiązała pestki, to usuń gniazda nasienne – wydrąż je za pomocą łyżki. Młode cukinie nadają się do spożycia razem ze skórką i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Cebulę i czosnek obierz. Szczypiorek i natkę pietruszki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  2. KrojenieCukinię pokrój w półplasterki lub w drobną kostkę. Aby skrócić czas przygotowania zupy cukiniowej, możesz zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach lub na szatkownicy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. SmażenieW garnku z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Zeszklij białą cebulę. Dodaj posiekany czosnek oraz liść laurowy i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Do podsmażonej z czosnkiem cebuli dodaj cukinię. Smaż około 5 minut na dużym ogniu, często mieszając.
  4. Dodanie bulionuDo garnka z podsmażonymi warzywami dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu około 15 minut.
  5. Miksowanie i dodanie śmietanyWyjmij z garnka liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj do zmiksowanej zupy śmietankę kremówkę, wymieszaj i zagotuj.
  6. Przyprawianie kremuDopraw zupę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  7. Przygotowanie grzanekPieczywo pszenne pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i smaż około 1 minutę. Wyjmij czosnek, zdejmij patelnię z ognia i dodaj ostrą oraz słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Ustaw ponownie patelnię na gazie i dodaj pieczywo pszenne. Smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż grzanki staną się chrupiące. Możesz też wymieszać pokrojone pieczywo pszenne z papryką i czosnkiem granulowanym, skropić oliwą i upiec w piekarniku.

Zupę krem z cukinii podawaj z ciepłymi grzankami. Przed podaniem posyp wierzch potrawy posiekanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki.

Jak można modyfikować przepis na zupę krem z cukinii?

Zupa krem to danie, które śmiało dostosujesz do potrzeb i smaków swojej rodziny. Oto kilka cennych wskazówek:

  • Zupę krem z cukinii możesz doprawić do smaku ulubionymi ziołami świeżymi lub suszonymi np. rozmarynem, tymiankiem, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, ziołami sycylijskimi. Doskonale smakuje również zupa cukiniowa doprawiona suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz płatkami chili.
  • Jeżeli lubisz pikantne zupy, to możesz razem z czosnkiem i cebulą podsmażyć drobno posiekaną papryczkę chili.
  • Przed podaniem możesz doprawić zupę cukiniową aromatyzowaną oliwą oraz posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami pestkami słonecznika lub dyni.
  • Możesz zrezygnować z dodawania do zupy cukiniowej śmietanki kremówki i udekorować potrawę przed podaniem kleksem kwaśnej śmietany.
  • Krem z cukinii możesz posypać również prażonym słonecznikiem, pestkami z dyni lub orzeszkami pinii.

Czytaj też:
Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo. Tymi plackami zajada się cała moja rodzina
Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony