Placki to pomysł na tanie i pożywne danie. Ich podstawowym składnikiem może być mąka, ale wyjdą o wiele pożywniejsze, jeśli zrobi się je z dodatkiem warzyw. Dzisiejsze placki robię na bazie kukurydzy z puszki. Wychodzą nie tylko bardzo apetyczne, ale też soczyste, chrupiące i pełne smaku.
Jak przygotować ciasto na placki?
By przygotować placki z kukurydzy, najpierw trzeba sporządzić odpowiednie ciasto. Robię je z mąki, jajek i odrobiny mleka. Warto dodać też trochę proszku do pieczenia, by placki wyszły lżejsze, bardziej puszyste. Ciasto należy dokładnie rozmieszać, aby nie miało grudek. Powinno być dość gęste, tak by dobrze trzymało ziarna kukurydzy.
Jak zrobić soczyste placki z kukurydzą?
Gdy mam już przygotowane ciasto na placki, odsączam dokładnie kukurydzę z puszki. Wsypuję ją do ciasta i krótko mieszam. Do ciasta dorzucam też dodatki, które podnoszą smak i wartość odżywczą potrawy.
Doskonale sprawdzi się tu drobno posiekana cebula czy czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, dodajcie trochę ostrej papryczki mielonej lub świeżej, drobno posiekanej. Atrakcyjnego wyglądu plackom doda także posiekana zielenina, np. natka pietruszki, świeża kolendra. Jak dla mnie obowiązkowym dodatkiem do tych placków jest starty, żółty ser. Świetnie komponuje się z kukurydzą, dodaje plackom przyjemnej konsystencji i podnosi smak dania.
Przepis: Placki z kukurydzą
Soczyste, chrupiące placki z dodatkiem kukurydzy z puszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-4 łyżki mleka lub wody
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
- ok. 70 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJajka wybij do miski, rozkłóć. Dodaj mąkę, szczyptę soli i pieprzu oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego trochę mleka lub wody.
- Dodawanie składnikówKukurydzę odsącz z zalewy, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto połącz też z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym serem i szczyptą ostrej papryki.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane i chrupiące.
Wskazówka: By placki wyszły pulchne i chrupiące, najlepiej smażyć je na sporej ilości oleju. Po zdjęciu z patelni warto je osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać placki z kukurydzą?
Placki z dodatkiem kukurydzy doskonale będą smakować, gdy poda się je z sosem jogurtowo-czosnkowym, guacamole, ajwarem czy pikantnym ketchupem. Idealnym dopełnieniem będzie też kwaśna, gęsta śmietana plus świeża, posiekana zielenina.
Czytaj też:
Te placki z kalafiora gromią klasyczne ziemniaczane. Spróbuj ich raz, a każdy poprosi o przepisCzytaj też:
Jeden dodatek odmieni klasyczne placki ziemniaczane. Wyjdą pożywniejsze i pełne smaku
