Racuchy można przygotować naprawdę szybko, o ile zamiast drożdży doda się do nich proszek do pieczenia. Wtedy nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko po chwili można przystąpić do smażenia. By jednak racuchy wyszły wilgotne i nadzwyczaj smaczne, dodaję do nich jeden składnik, który zawsze mam w lodówce. To jogurt naturalny.
Dlaczego warto dodać jogurt naturalny do ciasta na racuchy?
Dawno temu zrezygnowałam do dodawania do ciasta na racuchy mleka. Z jego dodatkiem nie wychodzą tak smaczne i puszyste, jak z innymi produktami. Często sięgałam po maślankę, ale od jakiegoś czasu wykorzystuję głównie jogurt naturalny. Jego aksamitna, gęsta konsystencja sprawia, że ciasto wychodzi miękkie i delikatne. Racuchy mają też lekko kwaskowy smak i wychodzą idealnie wilgotne. Takie racuchy smakują mojej rodzinie najbardziej.
Jak ekspresowo zrobić puszyste racuchy?
Robiąc puszyste racuchy, najpierw do miski wlewam jogurt naturalny. Dodaję też jajka, trochę soli i cukru. Składniki dokładnie mieszam, a dopiero potem wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę wsypuję stopniowo – najpierw połowę wymieszaną z całym proszkiem do pieczenia, a potem resztę, do uzyskania pożądanej gęstości ciasta. Jeśli ciasto jest wystarczająco gęste, nie dodaję całej ilości mąki. Na koniec do ciasta można dodać np. starte jabłko, a po wymieszaniu, zacząć smażyć racuchy.
Przepis: Racuchy na jogurcie
Puszyste, wilgotne racuchy z dodatkiem jogurtu naturalnego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJogurt umieść w misce razem z jajkami, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj rózgą. Potem wsyp do masy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Pozostałą mąkę wsypuj stopniowo, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego ciasta.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Racuchy smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Co warto dodać do ciasta na racuchy?
Do ciasta na racuchy warto dodać owoce, dzięki czemu całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej wilgotna. Doskonale sprawdzają się jabłka, zwłaszcza te o kwaskowym smaku. Można też jednak sięgnąć po gruszkę czy śliwki. Jeśli lubicie suszone owoce, dobrze sprawdzą się tutaj np. rodzynki czy suszona żurawina.
Czytaj też:
Babcia na racuchy miała prosty sposób. Zrób je raz, a na stole nic nie zostanieCzytaj też:
Z tym startym warzywem racuchy wychodzą puszyste i złociste. Nie można się im oprzeć
