Puszyste racuchy robię na proszku do pieczenia. Jeden składnik dodaje im smaku i wilgotności

Puszyste racuchy robię na proszku do pieczenia. Jeden składnik dodaje im smaku i wilgotności

Dodano: 
Puszyste racuchy
Puszyste racuchy Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Gdy moja rodzina ma ochotę na smaczną kolację, najczęściej robię racuchy. Do ich przygotowania nie trzeba żadnych wymyślnych składników, a ich przyrządzenie jest proste i szybkie.

Racuchy można przygotować naprawdę szybko, o ile zamiast drożdży doda się do nich proszek do pieczenia. Wtedy nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko po chwili można przystąpić do smażenia. By jednak racuchy wyszły wilgotne i nadzwyczaj smaczne, dodaję do nich jeden składnik, który zawsze mam w lodówce. To jogurt naturalny.

Dlaczego warto dodać jogurt naturalny do ciasta na racuchy?

Dawno temu zrezygnowałam do dodawania do ciasta na racuchy mleka. Z jego dodatkiem nie wychodzą tak smaczne i puszyste, jak z innymi produktami. Często sięgałam po maślankę, ale od jakiegoś czasu wykorzystuję głównie jogurt naturalny. Jego aksamitna, gęsta konsystencja sprawia, że ciasto wychodzi miękkie i delikatne. Racuchy mają też lekko kwaskowy smak i wychodzą idealnie wilgotne. Takie racuchy smakują mojej rodzinie najbardziej.

Jak ekspresowo zrobić puszyste racuchy?

Robiąc puszyste racuchy, najpierw do miski wlewam jogurt naturalny. Dodaję też jajka, trochę soli i cukru. Składniki dokładnie mieszam, a dopiero potem wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę wsypuję stopniowo – najpierw połowę wymieszaną z całym proszkiem do pieczenia, a potem resztę, do uzyskania pożądanej gęstości ciasta. Jeśli ciasto jest wystarczająco gęste, nie dodaję całej ilości mąki. Na koniec do ciasta można dodać np. starte jabłko, a po wymieszaniu, zacząć smażyć racuchy.

Przepis: Racuchy na jogurcie

Puszyste, wilgotne racuchy z dodatkiem jogurtu naturalnego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaJogurt umieść w misce razem z jajkami, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj rózgą. Potem wsyp do masy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Pozostałą mąkę wsypuj stopniowo, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego ciasta.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Racuchy smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Co warto dodać do ciasta na racuchy?

Do ciasta na racuchy warto dodać owoce, dzięki czemu całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej wilgotna. Doskonale sprawdzają się jabłka, zwłaszcza te o kwaskowym smaku. Można też jednak sięgnąć po gruszkę czy śliwki. Jeśli lubicie suszone owoce, dobrze sprawdzą się tutaj np. rodzynki czy suszona żurawina.

Czytaj też:
Babcia na racuchy miała prosty sposób. Zrób je raz, a na stole nic nie zostanie
Czytaj też:
Z tym startym warzywem racuchy wychodzą puszyste i złociste. Nie można się im oprzeć