Gdy po posiłku złożonym z naleśników chcę czuć się lekko, robię je tylko z takim farszem. Warzywa łączę z naturalnym serkiem sojowym tofu, który można kupić tanio już nawet w dyskontach. Na tej zamianie korzysta nie tylko moja figura, ale też zdrowie.
Co jest zdrowsze, tofu czy twaróg?
Oba produkty są wartościowe, ale w wielu sytuacjach tofu to lepszy wybór niż twaróg. Tak jest zwłaszcza w przypadku osób, które mają nietolerancję laktozy albo uczulenie na białko krowie. Mogą one jeść ser sojowy z korzyścią dla organizmu. Choć bywają także tacy, którzy borykają się z alergią na soję, te dwa rodzaje uczuleń niezmiernie rzadko występują razem.
Jako zaletę twarogu wymienia się wysoką zawartość białka, jednak jest to głównie ciężkostrawna kazeina. Nie ma natomiast albuminy, która podczas wytwarzania jest usuwana wraz z serwatką. To oznacza, że białka z twarogu nie mają pełnej wartości i są bardzo kwasotwórcze. Do zobojętniania kwasów w ustroju zużywane zasadowe pierwiastki takie, jak potas, magnez i wapń. Choć tego ostatniego jest białym serze całkiem sporo, organizm traci go więcej, niż dostaje.
W tofu jest dwa razy tyle wapnia, co w białym serze, a przy tym ma działanie zasadotwórcze. W porównaniu z półtłustym twarogiem mój wybór z przepisu ma tyle samo tłuszczu i o połowę kalorii mniej. Choć zawiera przy tym dwukrotnie mniej białka, jest to rodzaj chroniący serce. Wybierając go, tylko więc zyskuję.
Jak zrobić naleśniki z tofu i szpinakiem?
Do tego dania przygotowuję zwykłe placki oraz farsz na bazie sera sojowego. Dodaję go na końcu duszenia cebuli z czosnkiem i świeżym szpinakiem. Używam miękkiej wersji tofu, która zachowuje się podobnie do twarogu. Jeżeli jednak trafi mi się wodnisty produkt, podsmażam go przed dodaniem liści, by odparować nadmiar płynu.
Nadzienie można zrobić ze szpinaku mrożonego, ale on również będzie wymagał dłuższego podgrzewania, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Przy braku świeżej bazylii można wziąć 2-3 łyżeczki zioła suszonego.
Przepis: Naleśniki z tofu i szpinakiem
Pyszne placki z farszem szpinakowym bez białego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 131 w każdej porcji
Składniki
Na farsz:
- 385 g miękkiego tofu (duża kostka)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g szpinaku liściastego
- 15 g świeżej bazylii (1 garstka)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz
Na naleśniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml gazowanej wody
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuOsusz kostkę tofu i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, wrzuć czosnek i mieszaj. Po pół minuty dołóż szpinak i bazylię. Duś kilka minut, aż liście przywiędną. Dodaj tofu i sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Wyłącz gaz i przykryj naczynie, by nadzienie nie wystygło.
- Smażenie plackówDo przesianej mąki dodaj mleko, wodę i sól, rozmieszaj gładkie ciasto. Smaż placki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni po 1-2 minuty na stronę. Odkładaj je na talerz przykryty folią aluminiową.
- Składanie naleśnikówNa każdy placek nałóż porcję ciasta i zwiń w roladkę. Podawaj danie od razu albo podsmaż na patelni, ewentualnie zapiecz.
Co zamiast twarogu do naleśników?
Zastąpi go ser ricotta lub mascarpone, choć farsz może wymagać zagęszczenia za pomocą odpowiednich dodatków, na przykład parmezanu, tartej bułki czy mielonych migdałów.
W nadzieniach do naleśników i innych dań można użyć też innych bezmlecznych zamienników niż ser sojowy. To między innymi purée z białej fasoli bądź ciecierzycy z puszki. Inną opcją jest ugotowana kasza jaglana, zmiksowana gładko z mlekiem roślinnym.
Czytaj też:
Owsiany naleśnik z prostymi dodatkami to jedna z najzdrowszych kolacji, jaką można zjeśćCzytaj też:
To najlepsze wytrawne naleśniki, jakie jadłam. Ich sekretem jest nieziemsko smaczny farsz
