Kulki mocy to zdrowa przekąska, która ma postać kulek, w sam raz na jeden kęs. Robi się je z wartościowych składników. Dzięki czemu stanowią doskonałe źródło energii, składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Po kulki sięgają osoby aktywne, ale doskonale sprawdzą się też jako przekąska do szkoły.
Z czego przygotować kulki mocy?
Kulki mocy robi się szybko i z naturalnych składników. Nie trzeba nic piec, wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, wymieszać je i uformować z nich kulki. Ta zdrowa przekąska składa się zwykle z trzech grup składników: energetycznej bazy, odrobiny tłuszczu i słodkiego spoiwa.
Jeśli chodzi o podstawę kulek, mogą nią być np.: płatki owsiane, granola, ugotowana kasza jaglana, suszone owoce, migdały, orzechy, pestki. Smaku całości doda tłuszczowy dodatek, którym może być np. olej kokosowy, masło orzechowe. Przekąskę dosłodzą zaś miód, syrop klonowy albo zblendowane daktyle.
Jak ekspresowo zrobić kulki mocy?
Jedną z najszybszych wersji kulek mocy robię z granoli. To gotowa mieszanka płatków zbożowych, nasion, orzechów, suszonych owoców i słodkiego dodatku. Dzięki temu nie trzeba wiele dodawać, by powstała masa idealna na kulki. Ja zwykle dokładam do niej trochę wartościowego tłuszczu i 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by do masy wsypać też dodatkową porcję wartościowych składników, np. sezamu, siemienia lnianego czy nasion chia.
Przepis: Ekspresowe kulki mocy
Wartościowa przekąska na słodko
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka granoli
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyWszystkie składniki umieść w misce (granolę możesz wcześniej nieco pokruszyć, a miód podgrzać z masłem), wymieszaj łyżką lub ręką.
- Formowanie kulekZe słodkiej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieść je w pojemniku, zamknij, wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt sucha i nie chce się lepić, można do niej dodać trochę wody lub mleka.
Czym wzbogacić kulki mocy?
Do masy na kulki mocy można też dołożyć składniki, które dodadzą smaku i aromatu. Doskonale sprawdzą się np.: kakao, cynamon, wiórki kokosowe, kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa.
Czytaj też:
Jedz to zamiast słodyczy. Wzmacnia zęby, oczyszcza organizm i zaspokaja ochotę na łakocieCzytaj też:
Z dwóch składników robię chrupiącą, wytrawną przekąskę. Podstawą jest gotowe ciasto
