Święcelnik, czyli drożdżowe ciasto z mięsem. Na Śląsku nie ma bez niego Wielkanocy

Święcelnik, czyli drożdżowe ciasto z mięsem. Na Śląsku nie ma bez niego Wielkanocy

Dodano: 
Święcelnik
Święcelnik Źródło:Shutterstock / fetinescion
Święcelnik na Śląsku wypieka się w Wielki Piątek, a dzień później jest obowiązkowo wkładany do święconki. To mięciutki, drożdżowy chlebek wypełniony najlepszymi wędlinami.

Święcelnik to regionalny przysmak rodem ze Śląska. Wypieka się go zawsze w Wielki Piątek i jak pisze o tym Mateusz Lisiecki, autor bloga poświęconego śląskiej kuchni, to prawdziwy test cierpliwości i silnej woli, kiedy w postny dzień dom wypełnia obłędny zapach drożdżowego ciasta i pieczonych mięs. "Sōm taki wsie na Ślōnsku, choćby Połomia kole Wodzisławia Śląskigo, kaj z dziada pradziada kultywowano je tradycja pieczynio tych Świyncelnikōw. Rychtuje sie go w Wielki Piōntek, żeby wrazić go do świynconego koszyczka – stōnd ta nazwa ŚWIYNCELNIK" – pisze o potrawie Lisiecki. I rzeczywiście to między innymi Połomia słynie z najlepszych święcelników, a tamtejsze gospodynie każdego roku są odpytywane przez dziennikarzy o to, jak zrobić to danie.

Jak zrobić święcelnik?

Zrobienie święcelnika wymaga nieco cierpliwości, ale trudne nie jest. To po prostu drożdżowe ciasto nafaszerowane wędlinami.

Maria Trojan z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi tak opisała robienie święcelnika reporterowi Radia 90: „Najpierw naszykować kilogram mąki, do tego szczypta soli, później cukru: na kilogram mąki, dwie łyżki stołowe cukru. No i wymieszać na sucho. Później moczyć drożdże: w letnim mleku, żeby nie było go za gorący, żeby nie był sparzone, bo się nie porusza. Jak drożdże się poruszają wlywo się do ciasta. Dziesięć deka masła się stopi i wlewa się masło na samym końcu. Ubija się pięć żółtek i jedno całe jajko. I wszystko się to razem wymiesza. No i później się wałkuje i się zawijo: szynka, kiełbasa, boczek, wszystko, co jest na stole. Wkłada się to do foremek i do piekarnika. I piecze się godzinę i 15 minut”.

Mariusz Lisiecki zwraca uwagę na swoim blogu, że są dwie szkoły robienia święcelnika: jedni do ciasta wkładają całe wędliny (np. całą kiełbasę), a inni kroją w kostkę. Tę drugą wersję wybiera on sam i my za nim podajemy taki przepis. Do święcelnika możesz dodać dowolne wędliny, ale dobrze, aby wśród nich znalazł się wędzony boczek, dobra, swojska kiełbasa i szynka. Część masła możesz zastąpić gęsim tłuszczem.

Przepis: Święcelnik

Śląski chlebek drożdżowy z dodatkiem mięs – inspirowany przepisem Mateusza Lisieckiego, autora bloga kulinarnego modryblog.com.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g wędlin

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuDo miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Robienie ciastaW rondelku rozpuść masło. Do dużej miski wbij jedno całe jajo i jedno żółtko, dodaj sól, mąkę, zaczyn drożdżowy i wyrób wszystko razem (można użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Gdy ciasto będzie ładnie wyrobione, wlewaj przestudzone masło i wgniataj w ciasto, aż całość się wchłonie. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Pieczenie święcelnikaWędliny pokrój w kostkę. Ciasto rozwałkuj grubość około 2 cm i górę wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na cieście pokrojone wędliny, zawiń boki do środka i zwiń ciasto jak roladę. Włóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem, posmaruj jajkiem i piecz godzinę. Najpierw w temperaturze 200 stopni, a po 20 minutach zmniejsz ją do 180.

Czytaj też:
Kaczka pieczona to najlepszy obiad na święta. Robi się w zasadzie sama
Czytaj też:
Parzona czy surowa? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, modryblog.com, radio90.pl