Parzona czy surowa? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę

Parzona czy surowa? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę

Dodano: 
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa Źródło:Shutterstock / Aneta_Gu
Przed Wielkanocą w sklepach króluje biała kiełbasa, która jest sprzedawana w dwóch wersjach: surowej i parzonej. Którą wybrać i na co zwrócić uwagę?

Tradycyjna biała kiełbasa ma bardzo prosty skład: to mięso wieprzowe, czosnek, przyprawy i woda. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów, aby kiełbasa była naprawdę dobra?

Biała kiełbasa parzona czy surowa?

Biała kiełbasa parzona to kiełbasa już wstępnie przetworzona: czyli poddana obróbce termicznej. Taka kiełbasa ma zwykle dłuższy termin przydatności niż ta surowa, która po prostu zawiera w środku jelita lub osłonki surowe mięso. Niekoniecznie to jednak oznacza, że lepiej kupić kiełbasę parzoną. Zwróciła na to uwagę przed Wielkanocą w swoich mediach społecznościowych dziennikarka i autorka programów o jedzeniu Katarzyna Bosacka, która podkreśliła, że często biała kiełbasa parzona ma w swoim składzie liczne konserwanty i dodatki, które niekoniecznie powinny się w niej znaleźć. Kiełbasa biała parzona, którą zademonstrowała, miała w swoim składzie nawet mięso drobiowe.

Dlatego niezależnie od tego, czy chcesz kupić kiełbasę surową, czy parzoną, przede wszystkim zawsze zwróć uwagę na jej skład. Jest to proste, kiedy kupujesz kiełbasę już pakowaną – wówczas wystarczy spojrzeć na etykietę. Jednak warto wiedzieć, że nawet jeśli kupujesz kiełbasę na wagę, sprzedawca ma obowiązek pokazać ci listę składników danego produktu. I o taki skład zawsze dobrze jest poprosić.

Dobrą białą kiełbasę można kupić zwykle u lokalnych producentów żywności: warto przed samymi świętami wybrać się na wielkanocne bazarki, gdzie często tacy sprzedawcy się pojawiają. Wówczas jednak również należy prosić o skład i nazwę producenta takich wyrobów.

Domowa biała kiełbasa? To nie jest trudne

Białą kiełbasę można także zrobić w domu. Nie jest to trudne: wystarczy, że masz maszynkę do mielenia mięsa z końcówką masarską (rurka do napełniania flaków), a resztę składników kupisz na dziale mięsnym – to mięso wieprzowe oraz jelita wieprzowe. Możesz skorzystać z naszego szczegółowego przepisu na domową białą kiełbasę. Wówczas będziesz mieć stuprocentową pewność co do tego, co w twojej kiełbasie się znajduje.

Czytaj też:
Nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Skorzystaj z jej doskonałego smaku
Czytaj też:
Jak gotować białą kiełbasę, by nie pękała? Ważny jest jeden szczegół

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@katarzynabosacka