Jedno warzywo i 10 minut. Lekka sałatka jak z orientalnego baru to prawdziwy hit

Jedno warzywo i 10 minut. Lekka sałatka jak z orientalnego baru to prawdziwy hit

Dodano: 
Sałatka z ogórków ze słodkim sosem chili
Sałatka z ogórków ze słodkim sosem chili Źródło: Shutterstock / from my point of view
Gdy spróbowałam tego dania, od razu zapomniałam o mizerii. Połączenie ogórka z pysznym dressingiem to kombinacja, która zaskoczyła mnie smakiem. Oryginalna sałatka pasuje do różnych potraw, w tym również kuchni polskiej.

Dodatek do mięsa i ryby można przygotować ekspresowo z jednego składnika. W chińskiej sałatce ogórkowej cały smak pochodzi z dressingu. Jest tak apetyczna i uboga w kalorie, że najczęściej zjadam od razu podwójną porcję.

Jak zrobić chińską sałatkę z ogórka?

To wdzięczne danie o nazwie pai huang gua robię z miażdżonego ogórka. Zmiękczanie go wałkiem albo tłuczkiem to oryginalny sposób, który ułatwia też pozbycie się nadmiaru soków. Tak przygotowane warzywo z łatwością przyjmuje marynatę. Jej składniki podkręcają smak do tego stopnia, że nawet sam ogórek staje się zjawiskowy.

Gotową sałatkę posypuję zwykle prażonym sezamem, a czasem też posiekanym szczypiorkiem lub natką kolendry zamiast pietruszką. Gdy mam ochotę, do receptury dokładam piórka cebuli, które moczę wcześniej w occie ryżowym z cukrem i odrobiną soli. A jeśli zabraknie mi oleju sezamowego, dodaję zwykły.

Przepis: Chińska sałatka z ogórków z chili

Orientalne danie ze świeżych ogórków marynowanych w aromatycznym sosie z chili

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
67 w każdej porcji

Składniki

  • 2 długie ogórki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ogórkówOdetnij końce ogórków i pokrój je w poprzek na trzy kawałki równej długości. Włóż do torebki strunowej na mrożonki i rozbij za pomocą wałka, aż rozpadną się na 3-4 podłużne paski. Pokrój je na kawałki, posyp łyżeczką soli i umieść na sicie. Wstaw na 20 minut do lodówki, by odciekł sok. Następnie opłucz wodą i osusz.
  2. Mieszanie sosuPołącz ocet z sosem chili i sojowym oraz zgniecionym czosnkiem. Dodaj dressing do ogórka, wsyp natkę i wymieszaj.

Jak zrobić chińską surówkę z białej kapusty?

W tym prostym przepisie poszatkowane warzywo najczęściej zestawia się z marchewką i ewentualnie cebulą, po czym zalewa marynatą. Jej skład jest taki sam, jak w recepturze z ogórkiem. Do sosu można dorzucić dodatkowe składniki, zwłaszcza zmiażdżony czosnek i/lub starty imbir. Inną wersją dressingu jest połączenie octu ryżowego z cukrem i olejem, jednak taki miks jest uboższy w smaku.

W surówce można też użyć innych odmian kapusty. Szczególnie polecana jest ta pekińska oraz chińska bok choy. Ma postać niewielkich główek z luźną rozetą zielonych liści o mięsistych białych ogonkach.

Jak zrobić marchewkę po chińsku?

Trzeci najbardziej popularny rodzaj chińskiej surówki to marchewka z klasyczną marynatą i sezamem. Warzywo struga się na cieniutkie wstążki za pomocą obieraka do warzyw, a następie dokłada te same dodatki, co do ogórka.

Czytaj też:
Ścieram marchewkę i mam surówkę lepszą niż „od Chińczyka”. Polacy kochają ten smak
Czytaj też:
Mizeria może się znudzić, a ja mam genialny i prosty przepis na pikantną sałatkę z ogórków. Dostałem go od znajomej