Moja rodzina uwielbia mizerię. Jednak po ostatnim spotkaniu u znajomych poprosiłem o przepis na inną sałatkę z ogórków. Koleżanka przygotowała na poczęstunek azjatycką „mizerię”. Jej smak i aromat mnie zachwycił, więc wziąłem od niej przepis, by się nim z Wami podzielić.
Sałatka z ogórków w wersji azjatyckiej może dopełnić smaku wielu dań obiadowych m.in. z mięsem i rybą. Ta pikantna sałatka ze świeżych ogórków świetnie nadaje się także jako dodatek do dań z grilla m.in. kiełbasy, kaszanki i karkówki. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi potrawami, to możesz zrezygnować z dodawania do sosu papryczki chili.
Rada: ja do przygotowania sałatki z poniższego przepisu wykorzystuję 4 średnie ogórki szklarniowe lub 6 średnich ogórków gruntowych.
Przepis: Sałatka z ogórków
Ta pikantna sałatka z ogórków przyprawiona jest w stylu azjatyckim. Ma bogaty smak i aromat, a niektórzy nazywają ją azjatycką „mizerią”.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 świeże ogórki
- 1 łyżeczka soli
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula szalotka
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ogórkówZielone ogórki umyj, obierz ze skórki (opcjonalnie) i pokrój na cienkie plasterki. Możesz pokroić ogórki, korzystając z krajalnicy do warzyw lub szatkownicy. Pokrojone ogórki przełóż do miski. Pokrojone ogórki posyp 1 łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Gdy ogórki puszczą wodę, odciśnij je w dłoniach z nadmiaru wody.
- Połączenie składników na sosDo miseczki wlej olej, ocet ryżowy oraz dodaj miód. Wymieszaj składniki. Do bazy sosu dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili, (możesz zastąpić świeże chili suszonymi płatkami chili), drobno posiekaną cebulkę szalotkę, drobno posiekany szczypiorek i drobno posiekaną kolendrę. Na suchej patelni upraż ziarno sezamu. Gdy ostygnie, dodaj je do sosu i wymieszaj wszystkie składniki.
- Łączenie składnikówDo miski z odciśniętymi ogórkami dodaj sos. Dokładnie wymieszaj składniki azjatyckiej „mizerii”.
- ChłodzenieGotową sałatkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut, żeby smaki się przegryzły.
Sałatkę z ogórków podawaj schłodzoną.
Sałatka z ogórków – przydatne wskazówki
Cienko pokrojone i odciśnięte z nadmiaru wody ogórki możesz podawać również z innymi sosami. Doskonale smakują np. ogórki z dodatkiem rozrobionej w niewielkiej ilości oleju i wody przyprawy curry, ogórki z kwaśnym sosem na bazie octu jabłkowego, miodu, oliwy i świeżego koperku, a także ogórki z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu z oliwy, wody i musztardy miodowej.
Jeżeli chcesz, żeby ogórki były chrupkie, usuń gniazda nasienne, pokrój warzywa w słupki i zrezygnuj z solenia oraz odciskania wody. Sałatka z ogórków, które nie były solone, może wymagać doprawienia solą przed podaniem.
Czytaj też:
Zielone roladki na pierwszy dzień wiosny. Potrzebujesz tylko 3 składnikówCzytaj też:
Ewa Wachowicz zdradziła swój pomysł na surówkę z marchewki. Wystarczy jeden dodatek