Makaron i trzy dodatki. To z nich ekspresowo robię pyszne, sycące danie obiadowe

Makaron i trzy dodatki. To z nich ekspresowo robię pyszne, sycące danie obiadowe

Dodano: 
Makaron na obiad
Makaron na obiad Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Gdy nie mam czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu, ekspresowo robię to awaryjne danie. Wystarczy makaron i trzy dodatki. Szybko zamieniam je w smaczną, aromatyczną potrawę, którą każdy zjada z przyjemnością.

Najszybsze dania obiadowe, jakie przyrządzam to te, których podstawą jest makaron. Produkt ten gotuje się bardzo szybko, a w czasie gdy się gotuje, da się przygotować pyszny sos. Można go zrobić z różnych składników, ale im prostsze, tym lepiej. Takie zwykle bowiem mam w kuchennych zapasach.

Jak zrobić aromatyczny sos do makaronu?

By danie z makaronu wyszło smaczne, powinno mieć aromatyczny sos. Aby go przygotować, za bazę trzeba przyjąć składnik, który jest wyrazisty w smaku. Mogą to być np. wędzony boczek, czosnek czy papryka. Składniki te po rozdrobnieniu należy podsmażyć na tłuszczu, by wydobyć z nich więcej smaku. Potem pozostanie tylko dodać wybrany płyn, np. śmietankę, przecier pomidorowy i całość gotować kilka minut.

Jak zrobić szybki, aksamitny sos do makaronu?

Na przygotowanie tego aromatycznego, aksamitnego sosu do makaronu potrzebuję ok. 10-15 minut. Tyle bowiem czasu wystarczy, by podsmażyć warzywa, a potem poddusić je z płynnym składnikiem. Warzywa stosuję tu dwa, a są to słodka, czerwona papryka i ząbki czosnku.

Paprykę kroję w kostkę, podsmażam na oliwie, by nieco zmiękła. Potem dodaję posiekany czosnek, smażę całość tylko chwilę, by puścił aromat. Teraz wlewam słodką śmietankę i całość gotuję na średnim ogniu 2-3 minuty, by sos nieco zgęstniał. Po doprawieniu można go łączyć z makaronem.

Przepis: Makaron z ekspresowym sosem

Makaron z sosem z papryki, czosnku i śmietanki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
615 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. penne, świderki
  • 1 nieduża, czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Wsyp makaron, zamieszaj, gotuj al dente według zaleceń na etykiecie.
  2. Przygotowanie sosuPaprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę, przesmaż ją na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej śmietankę, gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodawanie makaronuSos dopraw do smaku, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i odcedzony makaron. Całość dobrze wymieszaj, rozłóż na talerze.

Inna wersja szybkiego sosu do makaronu

By zmienić charakter szybkiego sosu do makaronu, wystarczy zamienić śmietankę na przecier pomidorowy. On również dobrze będzie się komponował z papryką i czosnkiem. Warzywa te dodadzą mu wyrazistego smaku. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie też dodać do sosu trochę ostrej, posiekanej papryki lub użyć jej w postaci mielonej, jak przyprawy.

Czytaj też:
Gotuję jeden garnek zupy, a zastępuje mi cały obiad. To dobre rozwiązanie na ciepłe dni
Czytaj też:
Ścieram ziemniaki, dokładam trzy tanie składniki i robię pyszne danie. Te kluski podaję z okrasą