Ścieram ziemniaki, dokładam trzy tanie składniki i robię pyszne danie. Te kluski podaję z okrasą

Ścieram ziemniaki, dokładam trzy tanie składniki i robię pyszne danie. Te kluski podaję z okrasą

Dodano: 
Tarcie ziemniaków
Tarcie ziemniaków Źródło: Shutterstock / BearFotos
Szukacie pomysłu na pyszne, tanie danie? Możecie przygotować kluski z tartych ziemniaków. Robi się je szybko i z prostych składników, a smakują doskonale. Ja i moja rodzina najlepiej lubimy je w wersji z aromatyczną okrasą.

Nie przepadam za klasycznymi, gotowanymi ziemniakami podawanymi do obiadu. Za to uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i kluski ziemniaczane. Te z tartych ziemniaków często podaję, jako samodzielne danie. Wystarczy polać je aromatyczną okrasą, a smakują wyśmienicie. Naprawdę można się nimi najeść.

Jak przygotować ziemniaki na kluski?

Kluski z tartych ziemniaków zwane są też szarymi lub żelaznymi. To dlatego, że ziemniaki ciemnieją po starciu, nadając kluskom szarawy kolor. Na te kluski najlepiej nadają się ziemniaki zawierające sporo skrobi. Trzeba je obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Potem należy odcisnąć z nich do miski nadmiar soku. A gdy odstoi kilka minut, zlać go ostrożnie i dodać do ziemniaków osad znajdujący się na dnie naczynia. I w ten sposób mamy podstawę pysznych klusek.

Jak zrobić kluski z tartych ziemniaków?

Kluski z tartych ziemniaków znam jeszcze z dzieciństwa, bo często robiła je moja babcia. Pamiętam, jak mówiła, że latem trzeba dodać do ziemniaków trochę skrobi ziemniaczanej, bo są zbyt wodniste. Także korzystam z jej podpowiedzi i zawsze wsypuję do masy na szare kluski 1-2 łyżki skrobi. Poza tym dodaję też trochę mąki pszennej i jajko. Mieszam z nich dość gęste ciasto, dosalam i kładę z niego na wrzątek kluski.

Przepis: Kluski z tartych ziemniaków

Tradycyjne kluski z surowych, tartych ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść na sicie, odciśnij z nich nadmiar soku. Sok odstaw na kilka minut, po tym czasie delikatnie go zlej znad osadu. Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
  2. Przygotowanie masyDo ziemniaków wsyp też dodatkową porcję skrobi ziemniaczanej, a także mąkę pszenną. Dodaj jajko i ok. 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dość gęste ciasto.
  3. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na gorącą wodę. Gotuj 3-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, polej okrasą lub podaj do obiadu.

Jak podać kluski z tartych ziemniaków?

Kluski z tartych ziemniaków mogą stanowić dodatek do dań obiadowych, np. gulaszu, sosu mięsnego, duszonej kapusty. Jednak moja rodzina najbardziej lubi tradycyjny sposób ich podania, czyli z cebulką podsmażoną z boczkiem. Można też oczywiście pominąć boczek i sięgnąć po samą cebulę, albo zastąpić boczek słoniną czy kiełbasą.

Czytaj też:
Gotuję, nadziewam i zapiekam. Te pożywne ziemniaki podaję do obiadu albo na kolację
Czytaj też:
Ten przepis na pierogi ruskie chyba opatentuję. Mała zmiana, a wyszły pyszne jak nigdy!