Podstawą tej zupy są warzywa i jarski wywar. Potem jednak dorzucam do niego mięsne kulki i całość gotuję jeszcze 10-15 minut. Ta zupa jest wyjątkowo pożywna, mimo że nie jest zawiesista i bardzo dobrze nadaje się do odgrzewania. Od razu gotuję ją więc na dwa dni i mam więcej czasu dla siebie.
Jak ugotować warzywny wywar do zupy?
By warzywny wywar do zupy był aromatyczny i pełen smaku, trzeba go odpowiednio przygotować. Ważna jest ilość i rozmaitość użytych warzyw, a także sposób ich gotowania. Sięgam więc po włoszczyznę, po oczyszczeniu umieszczam ją w garnku i zalewam zimną wodą. Dorzucam też opieczoną cebulę i całość na niedużym ogniu doprowadzam do wrzenia. Potem gotuję ok. 50 minut. Pod koniec dodaję zioła, sól i pieprz. Teraz wywar można przecedzić i wykorzystać do przygotowania różnych zup i sosów.
Jak zrobić pożywną zupę z pulpetami?
Gdy mam już aromatyczny, warzywny wywar, przygotowanie tej zupy idzie raz-dwa. Do przecedzonego lub nie wywaru dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaki, można też pietruszkę, seler, a nawet świeżą kapustę i całość zagotowuję. Potem z odpowiednio doprawionej masy mięsnej formuję pulpety i wkładam je do zupy. Całość gotuję jeszcze ok. 15 minut. W tym czasie warzywa i pulpety zmiękną, tak jak trzeba.
Przepis: Zupa z pulpetami
Pożywna zupa warzywna z dodatkiem drobiowych pulpetów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
Na wywar:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
Dodatkowo:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 1 małe jajko
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruWarzywa na wywar obierz, opłucz, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu, aż do zagotowania. Cebulę przekrój na połowę, zrumień na suchej patelni, dodaj do wywaru razem z przyprawami. Całość gotuj na małym ogniu ok. 40-50 minut.
- Przygotowanie dodatkówMarchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Do mięsa mielonego dodaj jajo, trochę soli i pieprzu oraz tyle tartej bułki, by po wyrobieniu powstała zwarta masa. Uformuj z niej małe pulpety.
- Wykańczanie zupyAromatyczny wywar możesz przecedzić, ale nie jest to konieczne. Dorzuć do niego tylko marchewkę i ziemniaki i zagotuj. Potem wrzuć do gorącej zupy pulpety i gotuj całość 10-15 minut na niedużym ogniu. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.
Wskazówka: Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna, jeśli 10 minut przed końcem gotowania wsypiecie do niej 2-3 łyżki kaszy kukurydzianej lub manny.
Jak przechowywać zupę?
W ciepłe dni jedzenie dość szybko się psuje. Nie ma więc co się zastanawiać, tylko wystudzoną zupę wstawić w przykrytym garnku do lodówki. Jeśli garnek jest za duży, można ją przelać do mniejszego. Gdy zaś nie macie w lodówce miejsca na garnek, zagotujcie zupę, wlejcie do słoika i szczelnie go zakręćcie. Po wystygnięciu wstawcie do lodówki, choć tak zapakowana do następnego dnia dostoi nawet w temperaturze pokojowej.
Czytaj też:
To najlepsza warzywna zupa, jaką jadłam. Charakteryzuje ją prostota, lekkość i moc smakuCzytaj też:
Ta letnia zupa ratuje mnie w każdy upał. Ciocia przywiozła ten przepis z Bułgarii