Gotuję jeden garnek zupy, a zastępuje mi cały obiad. To dobre rozwiązanie na ciepłe dni

Gotuję jeden garnek zupy, a zastępuje mi cały obiad. To dobre rozwiązanie na ciepłe dni

Dodano: 
Zupa z pulpetami
Zupa z pulpetami Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Uważa się, że zupy najlepsze są na chłodne dni. Ja jestem innego zdania, bo chociażby ta zupa jest idealnym rozwiązaniem na upały. Sama bowiem wystarczy za cały obiad i doskonale nadaje się do odgrzewania.

Podstawą tej zupy są warzywa i jarski wywar. Potem jednak dorzucam do niego mięsne kulki i całość gotuję jeszcze 10-15 minut. Ta zupa jest wyjątkowo pożywna, mimo że nie jest zawiesista i bardzo dobrze nadaje się do odgrzewania. Od razu gotuję ją więc na dwa dni i mam więcej czasu dla siebie.

Jak ugotować warzywny wywar do zupy?

By warzywny wywar do zupy był aromatyczny i pełen smaku, trzeba go odpowiednio przygotować. Ważna jest ilość i rozmaitość użytych warzyw, a także sposób ich gotowania. Sięgam więc po włoszczyznę, po oczyszczeniu umieszczam ją w garnku i zalewam zimną wodą. Dorzucam też opieczoną cebulę i całość na niedużym ogniu doprowadzam do wrzenia. Potem gotuję ok. 50 minut. Pod koniec dodaję zioła, sól i pieprz. Teraz wywar można przecedzić i wykorzystać do przygotowania różnych zup i sosów.

Jak zrobić pożywną zupę z pulpetami?

Gdy mam już aromatyczny, warzywny wywar, przygotowanie tej zupy idzie raz-dwa. Do przecedzonego lub nie wywaru dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaki, można też pietruszkę, seler, a nawet świeżą kapustę i całość zagotowuję. Potem z odpowiednio doprawionej masy mięsnej formuję pulpety i wkładam je do zupy. Całość gotuję jeszcze ok. 15 minut. W tym czasie warzywa i pulpety zmiękną, tak jak trzeba.

Przepis: Zupa z pulpetami

Pożywna zupa warzywna z dodatkiem drobiowych pulpetów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

Na wywar:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Dodatkowo:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 1 małe jajko
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruWarzywa na wywar obierz, opłucz, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu, aż do zagotowania. Cebulę przekrój na połowę, zrumień na suchej patelni, dodaj do wywaru razem z przyprawami. Całość gotuj na małym ogniu ok. 40-50 minut.
  2. Przygotowanie dodatkówMarchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Do mięsa mielonego dodaj jajo, trochę soli i pieprzu oraz tyle tartej bułki, by po wyrobieniu powstała zwarta masa. Uformuj z niej małe pulpety.
  3. Wykańczanie zupyAromatyczny wywar możesz przecedzić, ale nie jest to konieczne. Dorzuć do niego tylko marchewkę i ziemniaki i zagotuj. Potem wrzuć do gorącej zupy pulpety i gotuj całość 10-15 minut na niedużym ogniu. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.

Wskazówka: Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna, jeśli 10 minut przed końcem gotowania wsypiecie do niej 2-3 łyżki kaszy kukurydzianej lub manny.

Jak przechowywać zupę?

W ciepłe dni jedzenie dość szybko się psuje. Nie ma więc co się zastanawiać, tylko wystudzoną zupę wstawić w przykrytym garnku do lodówki. Jeśli garnek jest za duży, można ją przelać do mniejszego. Gdy zaś nie macie w lodówce miejsca na garnek, zagotujcie zupę, wlejcie do słoika i szczelnie go zakręćcie. Po wystygnięciu wstawcie do lodówki, choć tak zapakowana do następnego dnia dostoi nawet w temperaturze pokojowej.

Czytaj też:
To najlepsza warzywna zupa, jaką jadłam. Charakteryzuje ją prostota, lekkość i moc smaku
Czytaj też:
Ta letnia zupa ratuje mnie w każdy upał. Ciocia przywiozła ten przepis z Bułgarii