Cukinia i wyrazisty dodatek. To podstawa tej pysznej, sycącej zapiekanki, którą wszyscy uwielbiają

Cukinia i wyrazisty dodatek. To podstawa tej pysznej, sycącej zapiekanki, którą wszyscy uwielbiają

Dodano: 
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii Źródło: Shutterstock / photosimysia
Trudno przestać zachwycać się cukinią. Jest na tyle uniwersalna, że można z niej przygotować przeróżne potrawy. Dziś pokażę wam, jak łatwo zamienić ją w sycące danie z piekarnika. Wystarczy dorzucić wyrazisty dodatek.

Zupa, zapiekanka, surówka, przetwory na zimę – to tylko przykłady potraw, które można przygotować z cukinii. A zważywszy, że jest bardzo tania, można to zrobić bez wydawania fortuny. Dobrym tego przykładem jest ta zapiekanka, która składa się w zasadzie z cukinii i wyrazistego dodatku. Mało przy niej pracy, a smak zachwyca.

Jak przygotować cukinię na zapiekankę?

Przygotowanie cukinii na zapiekankę jest proste i szybkie. Warzywo wystarczy tylko dokładnie umyć, wytrzeć, a potem pokroić w talarki. Powinny być dość cienkie, bo wtedy potrawa szybciej się upiecze. Jeśli jednak chcecie, by zapiekanka miała głębszy smak, plasterki warzywa możecie wcześniej zrumienić na oliwie z czosnkiem. To też skróci czas pieczenia warzywnego przysmaku.

Jak zrobić prostą zapiekankę z cukinii?

Tę prostą zapiekankę robię z cukinii i wyrazistego dodatku, jakim jest kozi ser. Dorzucam też parę składników, które poprawiają aromat, smak i pożywność potrawy, a także pełnią rolę lepiszcza. Przy tej zapiekance mało jest pracy, bo warstwy cukinii należy tylko przełożyć plastrami sera, zalać masą i wstawić do piekarnika. Teraz pozostaje poczekać około pół godziny, by warzywo odpowiednio zmiękło, a ser się roztopił.

Przepis: Wyrazista zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii i koziego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 150 g koziej rolady
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże zioła do posypania
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Ser kozi pokrój w plasterki. Żaroodporną formę natłuść masłem, posyp tartą bułką. Jajka ubij lekko z mlekiem i śmietanką, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Układanie i pieczenieW naczyniu ułóż warstwę plasterków cukinii, a na niej 3-4 plasterki koziego sera. Składniki układaj w ten sam sposób, aż wszystkie zużyjesz. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową, na wierzchu połóż plasterki sera. Zapiekankę piecz ok. 35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.

Wskazówka: Warstwy cukinii można też przesypać pokruszonym, kozim twarogiem, a plastry koziej rolady ułożyć tylko na wierzchu zapiekanki.

Jak podać zapiekankę z cukinii?

Zapiekanka z cukinii najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Jednak można ją też podać w temperaturze pokojowej albo po odgrzaniu. Jej smak doskonale podniesie sałatka z rukoli albo surówka z pomidorów i oliwy z oliwek. Taki posiłek będzie idealny na obiad lub kolację w ciepłe, letnie dni.

Czytaj też:
Cukinie napełniam kiełbasą i paroma dodatkami. Po upieczeniu mam pyszny, tani obiad
Czytaj też:
Tarta cukinia i dwa wartościowe dodatki. Te superzdrowe placki możesz podać nawet na obiad