Sezon na pyszne, młode cukinie w pełni. Warto więc go wykorzystać i sięgać po to zdrowe warzywo, jak najczęściej. A można je przyrządzić na wiele sposobów i łączyć z różnymi składnikami. Tym razem zapraszam was na proste, superzdrowe i pyszne placki. Robi się je raz-dwa, a można podać nawet na obiad.
Jak przygotować cukinię na placki?
Cukinia doskonale nadaje się na placki, podobnie zresztą, jak ziemniaki. Podobnie też je się przygotowuje. O tej porze roku cukinie są delikatne, jędrne i z cienką skórką. Wystarczy je więc tylko umyć, wytrzeć i już można rozdrabniać na tarce. Ja zwykle używam grubych oczek, bo lubię czuć kawałki warzywa w czasie jedzenia.
Nim jednak wymieszamy startą cukinię z pozostałymi składnikami, trzeba z niej usunąć nadmiar wody. Najlepiej więc oprószyć ją solą, wymieszać, umieścić na sicie i po 10-15 minutach odcisnąć zbędny płyn.
Jak zrobić superzdrowe placki z cukinii?
Moje placki z cukinii tym razem wyszły idealne, jak nigdy. Najwyraźniej to dlatego, że dodałam do nich nieco inne składniki, niż wcześniej. Oczywiście było wśród nich jajko i czosnek, ale też wartościowa mąka i trochę zmielonych płatków owsianych. Dzięki tym dodatkom placki były bardziej zwarte i chrupiące, ale też zdrowsze. Pełnoziarniste produkty zbożowe wzbogaciły je bowiem w cenne składniki odżywcze.
Przepis: Placki z cukinii
Superzdrowe placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych i mąki orkiszowej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia lub 2 mniejsze
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Całą zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, umieść na sicie, pozostaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij łyżką nadmiar płynu.
- Łączenie składnikówDo startej cukinii dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz jajko. Wsyp też płatki owsiane (można je wcześniej rozdrobnić blenderem) oraz mąkę orkiszową, dodaj trochę pieprzu, wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż placki na średnim ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać placki z cukinii?
Placki z cukinii doskonale smakują nawet bez dodatków, te jednak potrafią doskonale podbić ich smak. Dobrze będą smakować podane np. z jogurtem naturalnym, greckim lub kwaśną śmietaną, posypane koperkiem lub szczypiorkiem. Można też połączyć jogurt np. ze startym ogórkiem i posiekanym czosnkiem oraz doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Placki z cukinii będą też stanowiły smaczny dodatek do pieczonych mięs i drobiu. Warto do nich zaserwować np. sałatkę z pomidorów i cebuli czy sałatkę z rukoli.
Czytaj też:
Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hitCzytaj też:
Niezwykły sposób krojenia, wyborny smak. Ta zdrowa, zielona surówka jest inna niż wszystkie