Cukinie napełniam kiełbasą i paroma dodatkami. Po upieczeniu mam pyszny, tani obiad

Cukinie napełniam kiełbasą i paroma dodatkami. Po upieczeniu mam pyszny, tani obiad

Dodano: 
Pieczone cukinie
Pieczone cukinie Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Sezon na cukinie trwa, więc można je kupić za kilka złotych. Warto wykorzystać to delikatne warzywo do przyrządzenia obiadu. Wystarczy napełnić je prostym farszem i wstawić do piekarnika. Takie danie każdy zje ze smakiem.

O smaku cukinii można powiedzieć tylko tyle, że jest delikatny. Warto jednak dostrzec w tym zaletę, bo dzięki tej delikatności warzywo to doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Ze względu na wielkość i kształt idealnie nadaje się też do faszerowania. I właśnie taką cukinię proponuję dziś wam przyrządzić na obiad. Będzie tanio i smacznie.

Jak przygotować cukinię do faszerowania?

Cukinię da się faszerować na różne sposoby. Można odkroić tylko końcówkę i wydrążyć jej miękki środek. Można pokroić ją w plastry i miejsce po usunięciu miękkiego miąższu napełnić nadzieniem. Jednak najłatwiej jest przekroić warzywo wzdłuż na połowę, a potem usunąć miąższ z nasionkami. Bezproblemowo da się to zrobić małą łyżeczką.

Powstałe łódeczki można oprószyć solą i pieprzem, a potem napełnić farszem i upiec. Jeśli farsz nie wymaga zbyt długiego pieczenia, wydrążone cukinie można najpierw podpiec same, a dopiero potem nadziać i zapiec.

Jak zrobić prosty, tani obiad z cukinii?

W tym daniu obiadowym najważniejsza jest cukinia. To właśnie ona stanowi jego podstawę, to właśnie ją nadziewam prostym farszem. A farsz robię z kiełbasy, cebuli, pomidorów i sera. Kiełbasę można wcześniej lekko zrumienić na patelni, by nabrała intensywniejszego aromatu. Jednak nie jest to konieczne.

Przepis: Cukinie z prostym farszem

Cukinie pieczone z farszem z kiełbasy, pomidorów, cebuli i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości, młode cukinie
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
  • 150 g startego sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę. Ze środka wydrąż miękki miąższ z nasionkami. Warzywo oprósz solą i pieprzem, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie farszuKiełbasę przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, poszatkuj. Kiełbasę i cebulę zrumień delikatnie na oleju. Przestudzone składniki wymieszaj z przekrojonymi na pół pomidorkami i połową sera. Farsz dopraw.
  3. Napełnianie i pieczeniePodpieczone połówki cukinii napełnij farszem. Wierzch posyp pozostałym serem, udekoruj plasterkami kiełbasy. Cukinie piecz jeszcze ok. 25 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem pieczenia pokrywę możesz usunąć, by ser ładnie się zrumienił. Potrawę posyp posiekaną zieleniną.

Czym jeszcze można nadziać cukinię?

Cukinię można też nadziać innymi farszami. Jednym z najpopularniejszych jest farsz z mielonego mięsa, które można wymieszać z ryżem. Dobrze też będzie smakować cukinia nadziana kuskusem i warzywami, podduszonymi pieczarkami i serem albo samym serem i pomidorami. Warzywo przed zapieczeniem można też polać sosem np. pomidorowym, śmietanowym, dzięki czemu zyska wyrazisty smak. Przed podaniem potrawę warto zaś posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem.

Czytaj też:
To danie znika w 5 minut! Sprawdź mój sposób na chrupiącą cukinię z parmezanem
Czytaj też:
Weź makaron, cukinię i proste dodatki. Pyszny posiłek w 15 minut