Wystarczą trzy warzywa, żeby mieć idealny dodatek do obiadu. To ta surówka będzie hitem na stole

Wystarczą trzy warzywa, żeby mieć idealny dodatek do obiadu. To ta surówka będzie hitem na stole

Dodano: 
Surówka z pomidora, ogórka i cebuli
Surówka z pomidora, ogórka i cebuli Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Ten miks działa zawsze. Chrupie, chłodzi i do wszystkiego pasuje. Idealny, kiedy nie chce się włączać piekarnika, a trzeba coś postawić obok młodych ziemniaków.

To był standard u mojej babci, do każdego letniego obiadu, niezależnie czy była fasolka, czy kotlety. Robiła ją na oko i zawsze wychodziła tak samo, soczysta, kwaskowa, lekko pikantna od cebuli. Teraz robię ją sam, ale wciąż próbuję trafić w tamten smak. Może to kwestia warzyw prosto z ogródka, albo tej drewnianej miski, w której wszystko mieszała?

Jak zrobić surówkę z trzech warzyw do obiadu?

Surówka będzie najlepsza, jeśli pomidory będą naprawdę dojrzałe, miękkie, słodkie i soczyste. Możesz wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki, jeśli mają grubą. Czerwoną cebulę warto wcześniej zamoczyć w lodowatej wodzie z odrobiną octu, zmięknie i straci ostrość. Olej dobrze sprawdza się rzepakowy tłoczony na zimno, ale lniany też będzie odpowiedni.

Jeśli chcesz ją podkręcić, dodaj świeży koperek albo listki bazylii. Nie zmienią klasycznego charakteru, ale zrobią różnicę i dodadzą świeżego aromatu.

Przepis: Surówka z pomidora, ogórka i cebuli

Proste połączenie trzech warzyw daje niesamowity efekt.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
64 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średnie pomidory (najlepiej malinowe)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPomidory pokrój w kostkę. Ogórki umyj i pokrój razem ze skórką w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  2. Składanie surówkiWszystkie warzywa przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, cukier, ocet i olej. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, żeby nie rozgnieść pomidorów. Odstaw na 5 minut, by smaki się połączyły.

Co podać na obiad do surówki z trzech warzyw?

Do surówki z trzech warzyw, najlepiej podać dania, które są proste, wyraziste i nie dominują jej świeżego smaku. Oto pięć sensownych propozycji obiadowych:

  • Kotlety mielone lub schabowe – klasyczne mięso dobrze współgra z chrupiącą, lekką surówką. Przygotuj schabowe tak, jak robi to Magda Gessler.
  • Pieczony kurczak – najlepiej w wersji bez panierki, z ziołami i ziemniakami. Zrób soczystego kurczaka pieczonego na butelce.
  • Placki ziemniaczane – szczególnie w wersji wytrawnej, z dodatkiem śmietany lub sosu pieczarkowego. Ich chrupiąca struktura dobrze kontrastuje z surową, soczystą surówką.
  • Smażona ryba – np. dorsz lub mintaj, doprawiony cytryną i koperkiem, podany z ziemniakami z masłem. Surówka doda świeżości i przełamie smak smażonego mięsa.
  • Ziemniaki z masłem i koperkiem – proste, ale pełne smaku. Można je podać z jajkiem sadzonym lub gotowanym, tworząc lekki, warzywno-jajeczny zestaw obiadowy.

Czytaj też:
Za tę surówkę z pomidorów ktoś powinien dostać medal. Wystarczą dwa wyraziste dodatki
Czytaj też:
Nie mizeria czy surówka z kapusty. Latem wygrywa u mnie szybka surówka działkowca